Eerste nederlaag voor DOS Kampen deze competitie

Een wedstrijd met twee gezichten. DOS speelt een prima eerste helft, maar weet slechts eenmaal te scoren en loopt ongelukkig tegen een perfect uitgevoerde counter op. In de 2e helft neemt SVI na 70 minuten het initiatief over en produceert nog drie treffers. Dat is zeer kort gezegd het verhaal van DOS-SVI.

Al na vijf minuten levert DOS de eerste fraai uitgevoerde aanval af waaruit gevaar komt. De voorzet belandt uiteindelijk bij de tweede paal waarna het schot van Ayoub Lakhloufi geblokt wordt. Uit de corner komt ook dreiging. Job ter Burg werkt de bal naast het doel.

En al na dik tien minuten komt DOS op voorsprong. Na een ingooi diep op de helft van SVI door Nick Hendriks krijgt Allan Bakker de bal met een gelukje mee en verschalkt zo twee tegenstanders. Oog in oog met keeper Alex Grafhorst blijft hij koelbloedig en schiet de bal in de korte hoek tegen de touwen.

DOS blijft ook na de vroege voorsprong duidelijke de betere ploeg. SVI beperkt zich tot verdedigen en komt amper van de eigen helft af. In de 16e minuut dringen de geelzwarten opnieuw het vijandelijke strafschopgebied binnen. Matthijs de Blok ziet Nick op links vrijstaan. Hij levert een scherpe voorzet af, maar bij de tweede paal lopen Allan en Ayoub elkaar in de weg waardoor het geen kans oplevert. Twee minuten later een nieuwe mogelijkheid. Na een slimme actie van Twan Knul komt Steyn van Ark in de zestienmeter aan de bal. Hij geeft af op Ayoub. De hard werkende buitenspeler kapt zijn tegenstander uit en wil uithalen, maar zijn schot wordt op tijd geblokt.

SVI komt in balbezit één keer op de helft van DOS, maar dat ene moment van onoplettendheid is voldoende om tot scoren te komen. Dani van der Steege breekt op links uit en snelt alleen op Dyon Goossen af. Met een goede uithaal in de verre hoek laat hij de jonge doelman kansloos. Na de gelijkmaker zet SVI trainer Dick Krommenhoek het elftal om en gaat weer in de 4-3-3 formatie spelen. De rest van de eerste helft veranderd het spelbeeld hier niet direct door, want DOS blijft dominant. Na een vrije trap van Steyn missen drie DOS-ers de bal die voor het inkoppen lijkt. In de laatste minuut is Allan nog eens dreigend, na goed voorbereidend werk van Ayoub. Hij trekt naar binnen en schiet in de korte hoek in het zijnet.

In de eerste fase na rust is het opnieuw de thuisploeg die meer balbezit heeft, maar het overwicht leidt nu veel minder tot gevaar en kansen. In de 59e minuut krijgt DOS een corner. Allan brengt de bal hoog in de zestien en komt in het achterland op de zestienmeterlijn bij Matthijs terecht. Zijn kopbal wordt bij de paal door Lucas Nunnink weggewerkt, waarbij een aantal DOS spelers een handsbal denken te zien. Zo geleidelijk aan wordt SVI wat sterker en de eerste speldenprikken dienen zich aan via corners of vrije trappen zonder dat het tot kansen komt. DOS krijgt deze grote kans wel. In de 67e minuut mag Twan, dit keer eens niet afgevlagd, doorlopen. In het duel met goalie Grafhorst dat volgt weet hij de bal niet langs de keeper te krijgen en in de rebound schiet Matthijs de bal over het doel.

De laatste twintig minuten zijn duidelijk voor de gasten uit Zwolle. DOS raakt de grip op het middenveld kwijt en de ruimtes worden daardoor groter. Na een voorzet vanaf de achterlijn vanaf rechts staat Joey Nieukoop ineens vrij voor het doel. Zijn inzet gaat echter ruim naast. Maar SVI houdt balbezit. Opnieuw komt de bal vanaf rechts voor en dit keer staat Dani van der Steege bij de 2e paal helemaal vrij. Hem moet je een buitenkans als deze niet geven. De bal wordt dan ook simpel binnen gekopt. Bij DOS raakt de tank leeg, duels worden vrijwel allemaal verloren. SVI profiteert hier optimaal van. Na twee verloren duels op het middenveld haalt rechtsachter Jordy Halfwerk verwoestend uit. Van circa dertig meter vliegt de bal over Dyon heen die te ver voor zijn doel staande deze uithaal ook niet zag aankomen. DOS is het volledig kwijt na de 1-3. Invallers Kay van Goor en Joep Banse raken nog beiden de paal. In de 90e minuut brengt Van Goor de eindstand alsnog op 1-4.

DOS leidt de eerste nederlaag deze competitie. Dat zag er in de eerste helft niet naar uit. DOS speelde dominant en was duidelijk de bovenliggende partij. Maar na rust maakte SVI korte metten met de geelzwarten en op basis daarvan is de zege verdiend. Door de nederlaag is het gat met koploper Hierden opgelopen tot vijf punten. Volgende week is DOS Kampen vrij en dan kunnen SVI en Unicum DOS op de ranglijst voor bij.

Opstelling DOS Kampen: Dyon Goossen, Job ter Burg, Nick Hendriks, Robin Mulder, Klaas Jan Mulder, Lenhard de Velde (80e Rick Diender), Steyn van Ark, Ayoub Lakhloufi, Allan Bakker, Matthijs de Blok, Twan Knul.

Door: Jan de Vries