‘s-Heerenbroek wint van ZAC ( 1-2 )

’s-Heerenbroek reisde afgelopen zaterdag af naar Zwolle-Zuid voor de wedstrijd tegen de Zwolsche Athletische Club (ZAC). Een mooi affiche voor de groenhemden tegen de oudste club van Zwolle die vorig seizoen degradeerde uit de 2e klasse. Het verschil op de ranglijst tussen beide clubs was drie punten in het voordeel van de Zwollenaren en dus moesten de groene draken winnen om aansluiting te houden bij de top van de 3e klasse. Een makkelijke verbinding tussen ZAC en ZAK (door Freddie vanuit de Dikke van Dale aangehaald als een ‘slappe, vormloze tas’) is snel gemaakt en de doelstelling was dan ook om de Zwollenaren na 90 minuten achter te laten als een slappe, vormloze tas oftewel in ZAK en as.

Het was echter ’s-Heerenbroek die aan het begin van de wedstrijd de meeste aanspraak maakte als ZAK want het was ZAC die de eerste 20 minuten de baas was op eigen veld. ZAC kon de bal makkelijk rond laten gaan en lieten de groenhemden een verdedigende rol oppakken. Hieruit viel ook de eerste treffer van de wedstrijd in de 13e minuut, waar ZAC goed kon combineren en een strakke voorzet van de opkomende linksback werd binnengeschoten (1-0).

Na 20 minuten kwam ’s-Heerenbroek steeds meer in de wedstrijd; er werd hoger druk gezet en er kon meer gevoetbald worden. Tot grote kansen leidde dit nog niet en met een paar speldenprikjes werd het Zwolse doel onder vuur genomen. Vlak voor rust kwam er dan toch een grote kans voor ’s-Heerenbroek, maar de inzet van Wim Kwakkel kon niet worden omgevormd tot de gelijkmaker.

Voor de tweede helft kwamen er twee nieuwe krachten in het veld bij de groenhemden; Max Postma verving de mank lopende Sem Pruim en Martin van Ittersum moest plaatsmaken voor Henri de Leeuw. De taak voor de groenhemden om de lijn van vlak voor rust door te trekken in de tweede helft.

’s-Heerenbroek kwam sterk uit de kleedkamer en waar menig toeschouwer nog onderweg was van de kantine naar de tribune maakten de groene draken de gelijkmaker. Met de wind in de rug werd een lange trap van keeper Jelmer Visscher verlengt door spits Bjorn Wezenberg die daarmee Jonno Pruim kon doorsturen naar het Zwolse strafschopgebied, Jonno bewaarde het overzicht en legde af op Daan Boersma die beheerst kon aantekenen voor de 1-1.

Na deze gelijkmaker ging ’s-Heerenbroek op zoek naar de voorsprong, maar bij een flipperkast voor het Zwolse doel konden de keeper en verdedigers van ZAC schoten van Jonno, Max en Daan uit het doel houden. Rond de 80e minuut kreeg ’s-Heerenbroek een vrije trap aan de zijkant van het veld die door Daan strak op het Zwolse doel werd gevuurd en aan alles en iedereen voorbij ging en uiteindelijk in de verre hoek in het net plofte. De Zwolse grensrechter vond echter dat Wim buitenspel stond en stak de vlag de lucht in. De vraag was dus of Wim dan wel of niet aan de bal had gezeten, de arbiter ging uiteindelijk niet mee met zijn assistent en wees naar de middenstip en dus konden de groene draken juichen (1-2). Voor Daan betekende dit alweer zijn 7e treffer in de competitie en mag daarmee oprecht ‘het rendementmannetje’ worden genoemd.

ZAC probeerde de gelijkmaker in de slotminuten nog te forceren, maar de ’s-Heerenbroeker defensie stond goed en kwam eigenlijk niet meer in gevaar. Daarnaast konden de groenhemden nog een paar keer gevaarlijk doorbreken; een schot van Max belande in het zijnet en een poging van Henri ging net voorlangs. Hierbij had ‘s-Heerenbroek de verlossende 1-3 moeten maken. Deze treffer viel niet en daarmee bleef de wedstrijd spannend tot de laatste minuut.

Uiteindelijk was de ontlading bij de goene draken groot toen de arbiter floot voor het eindsignaal. De groene draken konden daardoor met de drie punten in de ZAK terugkeren naar ‘s-Heerenbroek. Voor ‘s-Heerenbroek, zeker op basis van de tweede helft, een verdiende overwinning en daarmee blijft de ploeg aangesloten bij de top van de 3e klasse en wordt een verdienstelijke 5e plaats in de competitie bezet.

Aanstaande zaterdag krijgt ‘s-Heerenbroek bezoek van koploper Zwart-Wit’63 uit Harderwijk. Na 6 wedstrijden bedraagt het verschil met de koploper ‘maar’ drie punten. Weer een belangrijke wedstrijd dus om bovenin de 3e klassen mee te kunnen blijven draaien en zoveel mogelijk punten te verzamelen. Graag zien we u en jullie zaterdag weer langs de lijn op het Broekerland, tot dan!

Verslag: Sander Wennemers