Nipte nederlaag Wilsum tegen ESC

Foto: Marion Veerman

Wilsum is er niet in geslaagd om de eerste overwinning van het seizoen te pakken. De oranjehemden deden niet onder voor ESC, maar in de tweede helft werd het enige doelpunt gemaakt door de gasten uit Elburg. Wilsum kreeg via invaller Bart Schoonhoven nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet werd gekeerd door de goalie. Verder wist Wilsum niet te komen. Zo wacht de ploeg van trainer Christiaan Akse, die aan het eind van het seizoen afscheid neemt als trainer van Wilsum, nog steeds op de eerste overwinning in de competitie.

Na de nederlaag van vorige week in en tegen Elspeet (4-3) was Wilsum voor aanvang van dit duel de nummer laatst in de 4e klasse B. Met 5 punten uit evenzoveel duels kan de start van ESC ook niet goed genoemd worden. Met in het achterhoofd de prima tweede helft in Elspeet, waarbij Wilsum met 10 man beter was dan Elspeet, hield trainer Christiaan Akse zoveel mogelijk vast aan de spelers die toen speelden. Groot gemis aan de kant van Wilsum was het uitvallen van captain Rienk vd Wetering, hij raakte op de training geblesseerd en moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Wilsum startte als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Marijn Mijnheer, Noël Hofstede (c), Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Joram Riezebos – Gert Jan Sollie, Melvin Hofstede, Daniël Niemeijer. Op de bank namen Jesse Riezebos, Tomas van der Weerd, Marinjo Tetterissa, Bart Schoonhoven en Jurre Heldoorn plaats.

Wilsum begon goed aan de wedstrijd op het eigen kunstgras. ESC liet een speler van Wilsum in de opbouw vrij om van daaruit druk te zetten, maar hier wist Wilsum zich vaak goed onderuit te spelen. Er werd geprobeerd om de ruimte achter de defensie van ESC te benutten, met name via de buitenspelers Gert Jan Sollie en Daniël Niemeijer. Dit lukte in de eerste helft prima. Dikwijls wisten Sollie en Niemeijer de achterlijn te halen om een voorzet te geven, maar of de voorzet was niet goed of de bezetting voor het doel was ondermaats. Zo liet Wilsum kansen op een kans liggen. Na een kwartier spelen kreeg Wilsum wel een goede mogelijkheid via Melvin Hofstede. De doelman van ESC, die een onzekere indruk maakte, wist een hoge voorzet niet goed weg te boksen. Via de kluts belandde de bal tegen het scheenbeen van Melvin Hofstede, maar de bal ging net langs de verkeerde kant van de paal. Even later scoorde Hofstede wel, maar dit deed hij in buitenspelpositie. Aan de andere kant werd ESC tweemaal gevaarlijk. Nadat een bal op het natte kunstgras doorschoot richting de tweede paal leek ESC op voorsprong te komen, maar Teko Malanda had een geweldige reflex in huis om zo de stand op 0-0 te houden.

Even later speelde ESC een overtalsituatie slecht uit en ging de buitenspeler voor eigen succes, terwijl de bal breed leggen toch een betere optie leek. Zo zochten beide ploegen de kleedkamers op met de brilstand nog op het scorebord. In de rust was bij Wilsum het besef dat 3 punten vandaag absoluut mogelijk was. Er werd weinig weggegeven, Wilsum zette goed druk en wist gevaarlijk worden via ballen achter de defensie van de gasten uit Elburg. Zo doorgaan was dan ook het devies.

In de tweede helft wist Wilsum minder vaak gevaarlijk te worden dan in de eerste helft. Door de wind was het lastiger om de bal achter de defensie van ESC te krijgen. Wel zette Wilsum direct weer hoog druk en hield men ESC ver van het eigen doel. Als ESC er dan doorheen wist te komen lag de weg naar doelman Malanda ook open. Dit gebeurde na een lange bal, waarbij Noël Hofstede mistastte. De spits van ESC kon oprukken naar het vijandelijke doel, maar Noël wist zijn fout uitstekend te herstellen.

Na een uur spelen was het toch raak voor ESC. Een bal over de defensie van Wilsum viel goed voor de spits van ESC. Doelman Malanda kwam uit, maar was hierbij te laat, waardoor het afronden een koud kunstje bleek: 0-1. Weer een achterstand voor Wilsum. Na deze treffer werden Bart Schoonhoven en Jurre Heldoorn in de ploeg gebracht voor Melvin Hofstede en Joram Riezebos. Een mooi moment voor beide heren, die na blessureleed hun rentree maakten. Met name voor Heldoorn een moment om te koesteren, want na veel blessureleed kon hij weer minuten maken.

Niet lang na het inbrengen van deze spelers kreeg Schoonhoven een enorme kans op de gelijkmaker. Nadat Gert Jan Sollie de bal met het hoofd verlengde kon Schoonhoven op de doelman afgaan. Helaas voor Wilsum schoot Schoonhoven iets te snel en kon de doelman redding brengen. Met nog een kwartier te spelen kwam Tomas van der Weerd in de ploeg voor Jelmer Sollie. Even later kwam Marinjo Tetterissa nog in de ploeg voor Marijn Mijnheer. De bank van ESC vond het nodig de arbiter erop te wijzen dat Wilsum al door de wisselmogelijkheden heen was, ook al bleek dit totaal niet het geval te zijn. Marinjo mocht gewoon nog invallen en werd ook voorin geposteerd. Wilsum pompte de ballen naar voren in de hoop zo nog gevaarlijk te worden. ESC kreeg steeds meer ruimte om te counteren, maar tot echte kansen leidde dit niet. Ook Wilsum werd nauwelijks gevaarlijk, ook door eigen toedoen, want het laatste kwartier lag het spel vaker stil, vanwege overtredingen, dan dat er werd gevoetbald.

Eenmaal leek Wilsum nog wel gevaarlijk te worden toen een bal werd verlengd en Daniël Niemeijer tijd en ruimte had om op te rukken richting het strafschopgebied. Maar de assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel, terwijl Niemeijer minstens 3 meter voor de laatste verdediger bleef. Vorige week werd de 4-4 al door de neus van Wilsum geboord door toedoen van de assistent-scheidsrechter, waarbij het absoluut niet buitenspel kon zijn. En ook nu vertolkte de assistent-scheidsrechter van ESC, net als hij dat vorige week ook al deed tegen SEH, een negatieve hoofdrol. Wat dat betreft zit dat Wilsum ook absoluut niet mee. Na 99 minuten spelen klonk het eindsignaal. Weer blijft Wilsum met lege handen achter en blijft men de nummer laatst in de competitie.

Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij Stroe. Een wedstrijd die absoluut gewonnen moet worden, wil Wilsum uit de degradatiezorgen komen.