Fataal drama Loswal: Celstraf en tbs voor moeder die met jonge kinderen in IJssel sprong

De rechtbank heeft donderdag Saba M. (39) uit Kampen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht bewezen dat ze vorig jaar opzettelijk in de IJssel sprong om samen met haar baby Wafa (1) en dochtertje Sabika (3) uit het leven te stappen. De baby overleefde het niet. Saba M. werd schuldig bevonden aan moord en een poging tot moord.

Twee weken geleden speelden camerabeelden een grote rol tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Op de in de rechtszaal vertoonde beelden was te zien dat M. op donderdag 13 oktober 2022 in de middag met haar kinderen op de Loswal in Kampen stond. Ze droeg de jongste twee op haar lichaam, de baby op haar borst in een draagzak en de peuter met een sjaal vastgeknoopt op haar buik.

De oudste twee kinderen bleven constant tussen haar en de rivier staan en schoven als een muurtje met haar mee toen ze opzij liep. Uiteindelijk versnelde ze haar pas en verdween met beide handen in de lucht in het koude IJsselwater.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden de rechtbank om bij een veroordeling tbs met dwangverpleging op te leggen. Volgens de psychiater kampt de vrouw met een ernstige psychiatrische stoornis. De deskundige stelde dat Saba M. verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging. De advocaat van Saba M., Henk Voors, was het daar niet mee eens. Als de rechtbank tot een veroordeling zou komen, dan volstond volgens hem tbs met dwangverpleging zonder een voorafgaande celstraf. “Die celstraf als vergelding kan mijn rug op, het gaat erom dat ze zo snel mogelijk hulp krijgt en kan genezen,” aldus de raadsman.