Waterstand IJsselmeergebied blijft hoog, Stormvloedkering Ramspol weer open

Door het hoge water is vrijdagochtend 24 november 2023 de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. De kering is zaterdagochtend weer geopend. De sterke westerwind is gaan liggen en de waterstand zakt. De waterstand in het IJsselmeergebied blijft hoog, maar zorgt niet voor problemen.

Dat het hoogwater in de rivieren en de sterke noordwesterwind aan de kust samenkomen, vraagt om maatregelen. Alle waterbeheerders zijn dan ook al een tijdje bezig met de voorbereidingen. De Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging (LCO) houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Deze situatie is bijzonder, omdat op ons gehele watersysteem tegelijkertijd hoge waterstanden zijn. De afgelopen maanden heeft het erg veel geregend. De rivieren en meren zitten dus behoorlijk vol. Rijkswaterstaat spuide bijvoorbeeld al water vanuit het IJsselmeer, via de Afsluitdijk naar de Waddenzee, om de waterstand te verlagen. Dit kon alleen niet maximaal, omdat het water in de Waddenzee te hoog was of de wind net in de verkeerde richting stond. Dan kun je niet al het water kwijt. Aldus LCO-voorzitter Elja Huibregtse.

De hoogwatergolf op de rivieren bewoog zich de afgelopen dagen door Nederland richting de zee. Vrijdagavond was de hoogwatergolf op de IJssel bij Kampen. Die komt dan zaterdagavond 25 november uit op het IJsselmeer. De verwachting is dat de waterstand in het rivierengebied en aan de kust in de loop van zaterdag 25 november weer gaat dalen. De sterke westerwind gaat dan ook liggen. De waterstand in het IJsselmeergebied blijft hoog, maar zorgt niet voor problemen.