DOS Kampen verliest van koploper Hierden met hoofdrol voor de scheidsrechter

De wedstrijd op sportpark Mheenzicht vond plaats onder waterkoude omstandigheden met flink wat wind. De mobiele camera installatie van DOS ging al voor de match tegen de vlakte. Ook tijdens de wedstrijd bleef het stormen, maar meer nog dan de wind hadden de spelers last van de arbiter. En zeker DOS moest het daarbij ontgelden. Een advies aan iedereen om de beelden nog maar eens goed te bekijken. De camera heeft de storm namelijk overleefd.

De eerste vijftien minuten waren voor de thuisploeg. Hierden had de bal en had de wind mee. De dreiging ontstaat vooral door enkele scherpe corners, maar kansen kwamen er niet. DOS wist wel meteen uit de eerste aanval een grote kans te creëren. Twan Knul wist zich na een laag en diep gespeelde bal met een mooie loopactie vrij te spelen. Zijn schot werd net op tijd geblokt, waarna een uithaal van Ayoub Lakhloufi in de rebound voor de doellijn werd weggetrapt. De daarop volgende corner van Matthijs de Blok werd in het achterveld door Twan over gekopt.

In de 17e minuut wordt Steyn van Ark onderuit gehaald. Een gele kaart is de milde straf. Het eerste opstootje het gevolg. Nog geen minuut later een pittige overtreding op Vincent Huisman. Dit keer niet eens een gele kaart, maar wegens protesteren wel voor Twan. Als in de 21e minuut Allan Bakker de diepte in wordt gestuurd en alleen op de doelman af stormt en er alsnog wordt afgevlagd voor buitenspel, wat zeer twijfelachtig was, krijgt ook hij een gele print wegens commentaar. De toon is gezet. DOS blijft ondertussen de betere ploeg en in de 27e minuut wordt het ook beloond. Een hele mooie aanval die opnieuw begint bij de uitgezakte spits Twan. Via Matthijs wordt het spel verlegd naar rechts waar Ayoub vrij staat. Zijn schot is perfect en de bal valt in de verre hoek tegen de touwen.

De rest van de eerste helft blijft het spelbeeld onveranderd. DOS probeert van achterop voetballend op te bouwen, wat soms net wel of niet goed gaat, maar veelal lukt het om onder de druk uit te komen. Hierden is af en toe met een vrije bal of corner in de zestien te vinden, maar tot gevaar leidt het niet.

Na rust gaat Hierden wat meer naar voren voetballen en krijgen beide teams mogelijkheden. Het eerste gevaar is van de kant van DOS. Een diepe bal op Allan wordt door de rappe buitenspeler op waarde geschat. Hij passeert zijn tegenstander binnen door. Zijn voorzet komt bij de tweede paal terecht bij Vincent. Zijn inzet wordt net op tijd geblokt. Daarna is het de beurt aan Hierden. Keeper Fariz Mesud plukt een corner uit de lucht. Met een schot uit de tweede lijn heeft hij al iets meer moeite. Hij laat de bal los en Matthijs schiet hem te hulp en rost het werktuig weg. Een uithaal van Ibrahim Stitou in de 62e minuut wordt van richting veranderd, maar Fariz heeft hier goed het oog op.

De geelzwarten komen steeds meer onder druk maar met nog een kwartier te gaan staat het nog steeds 0-1. DOS komt er over links zelfs gevaarlijk uit en mag een corner gaan nemen. Allan staat klaar om de bal voor te slingeren en zonder enige aanleiding en waarschuwing toont scheidsrechter Besselsen hem de gele kaart. Zijn tweede dus en daarmee rood. De corner staat nog en de bal belandt hoog en diep in de zestienmeter. Job ter Burg wil uithalen en de bal belandt tegen een arm van een speler van Hierden. DOS claimt een penalty, maar die wordt weggewoven. Met nog minder dan tien minuten op het scorebord staat er nog steeds 0-1. DOS heeft net twee verse krachten gebracht in de personen van Timo Petersen en Rick Diender. In de 82e minuut wordt de bal vanaf rechts maar weer eens ingebracht. Het lijkt niet eens een goede en doordachte voorzet. Invaller Dani Cloteda staat nog best ver van het doel af, maar toch heeft zijn kopbal voldoende kracht en richting om achter Fariz, die aan de grond genageld stond, binnen te vallen. Diep in blessuretijd valt dan ook nog de 2-1 binnen. Een schot van Mark Bottenheft zeilt langs een aantal benen het doel in.

Een bijzonder zure en onverdiende nederlaag waarbij de arbiter van dienst een hoofdrol heeft opgeëist. De poelänten hadden minimaal een punt verdiend. Er is keihard gewerkt en er stond een team. Het is moeilijk te accepteren, maar het zal moeten. Aanstaande zaterdag wacht opnieuw een zware klus. Dan speelt DOS thuis tegen Nunspeet en zal het de kater van zich af moeten hebben geschud.

Opstelling DOS Kampen: Fariz Mesud, Job ter Burg, Nick Hendriks, Robin Mulder, Klaas Jan Mulder, Steyn van Ark, Matthijs de Blok (77e Rick Diender), Twan Knul (77e Timo Petersen), Allan Bakker, Ayoub Lakhloufi, Vincent Huisman.

Door: Jan de Vries