Slordig ’s-Heerenbroek op eigen veld onderuit tegen Swift’64 (1-3)

Afgelopen zaterdag kreeg vv ’s-Heerenbroek Swift’64 op bezoek. De ploeg uit Swifterbant kende een degelijk begin van de competitie, de ploeg stond namelijk na 8 wedstrijden op 11 punten. En dat bracht ze op een 7 e plek. 1 plek lager dan ’s-Heerenbroek, dat met 13 punten uit 8 wedstrijden logischerwijs op de 6e plek stond. Beide teams waren dus gebrand om deze “6-punten wedstrijd” winnend af te sluiten.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd het strijdplan van de dag door trainer Freddie van den Burg verteld aan de mannen. Bij de wedstrijdbespreking verscheen ook een nieuw gezicht, de 16-jarige Niels Kamerman mocht namelijk mee met de hoofdmacht. Hij verving de afwezige Niek Boersma. Na de wedstrijdbespreking werd er (nu echt) een teamfoto gemaakt, iets wat de laatste jaartjes al niet was gedaan.

Iets na 14.30 werd er dan ook afgetrapt op een slecht veld onder leiding van scheidsrechter ten Tije. In de eerste minuten van de wedstrijd tasten beide ploegen elkaar wat af. Wat al vrij snel duidelijk was over Swift, was dat de ploeg niet veel risico zou nemen en als de bal in de ploeg was veelvoudig door middel van de lange bal spits Breemhaar te zoeken. Dit zorgde niet voor direct gevaar door goed defensief werk van de groene draken.

’s-Heerenbroek begon slordig aan de wedstrijd en verspilde vaak op een onnodige manier de bal, echter was het in de 13e minuut wel raak voor de groenhemden. Na een uitstekende voorzet van Jesper kon Rob inkoppen, deze kopbal werd in eerste instantie gekeerd door de Swift goalie, maar in tweede instantie was het wel raak door Rob en hiermee veegde hij de brilstand van het scorebord.

Een kleine zes minuten later werd er door de scheidsrechter van dienst een terechte strafschop toegekend aan Swift. De Swift speler verzuimde echter deze uitgelezen kans vanaf 11 meter te benutten, mede door uitstekend keeperswerk van Jelmer Visscher. ’s-Heerenbroek was in ieder geval gewaarschuwd!

Dit was overigens nog niet gelijk te zien aan het spel van de groenhemden, er gingen veel duels verloren en vooral tweede ballen werden niet goed verwerkt. Waardoor de groenen niet in hun eigen spel kwamen. Verder zijn er wat kleine kansjes over en weer geweest, maar tot echt grote kansen kwamen beide ploegen niet meer in de eerste helft. Rond minuut 38 moest de geblesseerde Sander Wennemers het veld verlaten, hij werd vervangen door Bernard Stoel. Even later blies de scheids op zijn fluit en konden de mannen aan de thee met een 1-0 voorsprong.

In de rust was dan ook de conclusie dat het enige lichtpuntje de voorsprong was. Er werd niet op z’n ’s-Heerenbroeks gespeeld, veel duels werden namelijk gewonnen door Swift en vooral daar moest in de tweede helft verandering in komen. Trainer van den Burg wisselde op twee posities: Martin van Ittersum werd vervangen door Henri de Leeuw en Jesper Wennemers werd vervangen door Daan Boersma.

De tweede helft startte en Swift kwam hongeriger de kleedkamer uit dan dat de groenen dat deden. Dit zorgde in de 50e minuut al voor een goal voor Swift, echter lette Peter goed op en stak de vlag omhoog. Echt wakkerschudden deed dit echter niet, zo’n 3 minuten later was het namelijk wel echt raak voor Swift. Na een foute terugspeelbal van Jonno wist de aanvaller van Swift wel raad met dit buitenkansje.

Na deze 1-1 werd ’s-Heerenbroek sterker, er werden veel kansen bij elkaar gespeeld. In minuut 60 voorkwam de paal de voorsprong voor de groenhemden na een verrassend schot van Henri. Een paar minuten later werd door ’s-Heerenbroek de mooiste aanval van de middag bij elkaar gespeeld, een snelle combinatie over links leidde tot een steekpass op Max die vervolgens net niet de inkomende Daan kon bereiken. Weer een minuut of tien later leek Daan in een kansrijke positie, maar voor de zoveelste keer stond de grensrechter van Swift met de vlag omhoog en kon Daan niet afronden.

Het spel van ’s-Heerenbroek zakte vervolgens weer wat in. Freddie greep hierop in en wisselde de moegestreden Rob Henniphof, hij werd vervangen door Bjorn Wezenberg. Swift bleef de tweede helft constant de lange bal zoeken en zorgde hiermee de nodige keren voor gevaar. Uiteindelijk resulteerde dit in de 81e voor een 1-2 voorsprong voor de gasten, uit een lastige hoek wist de aanvaller de bal tegen het net te schieten. Een grote domper voor de groene draken. Het zware veld en de midweekse speelronde tegen Berkum hadden een behoorlijke invloed gehad op de vermogens, en het lukte dan ook niet om er in de laatste minuten nog een fatsoenlijk slotoffensief uit te gooien.

In de dying seconds werd er nog wel gescoord, alleen helaas door Swift. Een vrije trap werd slim in één keer genomen vanuit een lastige hoek, dit verraste ’s-Heerenbroek dusdanig dat niemand het schot meer kon blokken of tegenhouden. Gelijk na deze 1-3 blies de scheids voor de laatste keer op z’n fluit en gingen de 3 punten verdient naar Swift’64.

De uitspraak van Johan Cruyff kwam vandaag weer tot zijn recht:”voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen.” Omdat de groenhemden te vaak te lastige dingen voor ogen hadden wat resulteerde in slordig balverlies. Maakten ze het zichzelf onnodig lastig en dat leidde er toe dat ze geen enkel moment in het spel kwamen. Swift’64 was scherper en feller en kon met de punten terug naar de polder.

Voor ’s-Heerenbroek komende week de taak om alle koppies weer in de juiste richting te zetten en zich zaterdag te revancheren tegen de huidig nummer 3 van de competitie: OWIOS. Een mooi affiche waarbij de 3 punten hard nodig zijn. In de 3e klasse-C zijn de verschillen zo klein dat SHB maar 5 punten af staat van de nummer 12 maar ook maar 5 punten van de nummer 2.

We hopen u dan ook aanstaande zaterdag te zien op sportpark Bovenmolen als er om 14.30 wordt afgetrapt. De mannen kunnen uw steun namelijk maar al te goed gebruiken! Hopelijk tot dan.

Verslag: Sander Wennemers