DOS Kampen verliest in districtsbeker van De Bataven

DOS Kampen knokte zich donderdagavond in de bekerontmoeting tegen eersteklasser De Bataven in de slotfase terug van een 3-1 achterstand naar 3-3. Een strafschoppenserie lag in het verschiet. Dan slaan de Oranjehemden in de 88e minuut alsnog genadeloos toe! DOS reisde donderdagavond met een flink gehavende selectie af naar de Betuwe om in Gendt een tussenronde af te werken in de districtsbeker Oost. In de beginfase probeerde de thuisploeg DOS haar wil op te leggen. Fel op de bal en een hoog tempo, probeerde men de DOS-defensie kapot te spelen. Door iets te enthousiast en te gehaast te spelen slopen er echter teveel fouten in het spel van de gastheer.

Kansen kreeg het overigens wel, maar die werden stuk voor stuk onschadelijk gemaakt door DOS-goalie Dyon Goossen. De jonge keeper hield met een aantal knappe reddingen zijn ploeg op de been. Ook lieten De Bataven enkele keren zien dat ze razendsnel waren in de omschakeling. Al vroeg in de wedstrijd viel Rick Diender geblesseerd uit en werd vervangen door Glenn van Bruggen. Na een kwartier kwam DOS beter in de wedstrijd en werd de weg naar voren gevonden. Er ontstonden wat mogelijkheden via o.a. Vincent Huisman en Twan Knul. Het duel kwam steeds meer in balans.

De Bataven bleven doorgaans dreigend in de snelle omschakeling, maar het waren de geelzwarten die in de 36e minuut aan de leiding kwamen. Een prachtig afstandschot van Twan Knul vloog in de rechter bovenhoek. Een fantastische voltreffer (0-1). DOS trachtte er vervolgens alles aan te doen om de voorsprong tot aan de rust te behouden. Daar slaagde men echter niet in. In de 42e minuut viel het balletje goed voor de voeten van Jermo Wilsterman, die de gelijkmaker scoorde. De aanvaller leek in buitenspelpositie te staan, maar KNVB-assistent Arjen van ’t Slot hield de vlag omlaag. Tot ontsteltenis van de Dossers keurde de stoïcijns fluitende arbiter Stienezen de treffer goed. Met een 1-1 stand zocht men de kleedkamers op.

Na de thee kwam DOS direct onder behoorlijke druk te staan. Tal van hoekschoppen en penetraties in de 16 brachten de Kamper defensie flink aan het wankelen. DOS kwam er niet uit en werd naar achter gedrukt. In de 56e minuut ging het mis toen Kevin van Gaal mee opkwam en niet werd opgevangen. De rechtsback kon ongehinderd de 2-1 binnenschieten. Na de voorsprong namen de Betuwenaren wat gas terug. Wat DOS weer iets meer lucht verschafte. Het lukte de geelzwarten niet om enige vorm van gevaar te stichten. De voorwaartsen werden moeilijk tot niet bereikt. In de 72e minuut leek het doek voor de bezoekers te vallen toen men een derde tegentreffer moest incasseren.

Na eerdere niet te missen kansen was het nu wel raak via een tweede treffer van Jermo Wilsterman. Bij het ingaan van het laatste kwartier gooide DOS alle schroom van zich af, terwijl De Bataven gingen leunen op hun verkregen voorsprong. In de 77e minuut viel de aansluitingstreffer. In de rebound kopte Vincent Huisman raak (3-2) Het elan kwam terug en de ploeg begon er weer in te geloven. DOS zocht met alle macht de aanval. Wie niet onbenoemd mag blijven is Robin Mulder. Na zijn goede verdedigende werk nam hij het voortouw. De inmiddels vooruitgeschoven uitblinker ging voorop in de strijd en versterkte vanuit het middenveld de aanvallende impulsen.

Door de geleverde arbeid kreeg DOS loon naar werk. In de 85e minuut was het Lenhard de Velde die op de doellijn het laatste tikje gaf en de stand op 3-3 bracht Van 3-1 achterstand terugknokken naar 3-3!! De bank en spelers werden eufories. Nu was het zaak om minimaal de gelijke stand over de streep te trekken. Inmiddels was DOS-doelman Fariz Mesud van de bank gekomen. Hij werd klaargestoomd om in te vallen. De ware penaltykiller had men als troef achter de hand mocht het aankomen op een strafschoppenserie.

Pijnlijk genoeg kwam die serie er niet! In de 88e minuut ging het mis. Bataven-speler Van Gaal kwam met een zelfde scenario die hij eerder in petto had. Hij kwam vanuit zijn rechtsback positie oprukken, waarbij niemand van DOS hem opving. De verdediger kon ongehinderd zijn weg vervolgen en met een lage schuiver rondde hij zijn korte demarrage bekwaam af (4-3). De strijdbare Poelänten waren moegestreden en bij enkelen kreeg de teleurstelling de overhand. Er lukte dan ook werkelijk niets meer om nog een slotoffensief uit de grond te stampen of om überhaupt nog tot een behoorlijke kans te komen.

Men leek na de 3-3 nog te kunnen ontsnappen via een eventuele strafschoppenserie, maar helaas voor een dapper strijdend DOS kwam die er niet. Voor de Poelänten is nu echt de (korte) winterstop begonnen. De eerst volgende competitiewedstrijd is 20 januari in Zuidwolde tegen ZZVV.

door: Wilco Bastiaannet.