In beeld: Landmacht beëdigt meer dan 50 nieuwe reservisten bij Overijssels provinciehuis

Bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle zijn zaterdag 52 militairen van het korps Nationale Reserve (Natres) beëdigd. De deeltijdmilitairen combineren hun militaire taken met hun dagelijks werk of studie. De mannen en vrouwen van Natres komen onder meer in actie bij grote calamiteiten om de politie en andere hulpdiensten te ondersteunen.

De militairen, die zich in gaan zetten voor Nederland, legden in het openbaar de eed of belofte af in Park de Wezenlanden. Het fanfarekorps van Natres zorgde voor de muzikale omlijsting van de ceremonie. De beëdigde mannen en vrouwen maken deel uit van 10 Infanteriebataljon Bewaken & Beveiligen Korps Nationale Reserve (10 INFBAT BB KNR), onderdeel van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

De ceremonie werd bijgewoond door commissaris van de Koning Andries Heidema, Gerdien Rots, locoburgemeester van Zwolle, familieleden, veteranen en andere leden van verschillende Natres-bataljons. In de ochtend waren de reservisten al vroeg te vinden in de Zwolse binnenstad. Ze gingen in gesprek met burgers, toonden materieel en deelden hun ervaringen.

Van watersnood tot Taghi
Het 10 INFBAT BB KNR heeft als hoofdtaak het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire en civiele locaties in Nederland, zoals havens, vliegvelden en energiecentrales. Naast bewaking en beveiliging, biedt het bataljon ook militaire bijstand bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid, en ondersteuning tijdens grote calamiteiten.

Zo kwamen ze in actie bij de watersnood in Limburg en het Marengo strafproces waarin onder meer Ridouan Taghi terechtstaat. In Zwolle maakten ze vorig jaar de IJsselhallen in korte tijd gereed voor de tijdelijke opvang van asielzoekers.

Reservisten gezocht
Defensie heeft een groeiende behoefte aan reservisten. Volgende maand wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd in de Prinses Margrietkazerne in Wezep. Belangstellenden krijgen daar een kijkje achter de schermen tijdens een oefenavond. Meer informatie is te vinden op de website van Defensie.