Rechtbank veroordeelt McDonald’s-schutter tot 30 jaar gevangenisstraf

Veysel Ü. (34) uit Rozendaal is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De rechtbank achtte hem schuldig aan de dubbele moord op de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar in het McDonald’s-filiaal aan de Floresstraat. De rechtbank rekende het Ü. zwaar aan dat hij de moorden pleegde op klaarlichte dag in het bijzijn van de vele en jonge bezoekers van het restaurant.

Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM had Ü. met de broers afgesproken om een conflict te bespreken over een grote investering in Turks vastgoed. Ü. beweerde dat de broers meer dan 30.000 euro van hem eisten en zijn familie bedreigden met de dood. Op camerabeelden die tijdens de inhoudelijke behandeling werden vertoond is te zien dat Ü. drinken haalt bij de balie en terugloopt naar het tafeltje waar de Torunlars zaten. Hij lost daar de dodelijke schoten.

In het restaurant brak paniek uit. Ouders vluchtten met kinderen het restaurant uit, babypoppen en jassen achterlatend. Veysel Ü. rende samen met hen naar buiten en ging er met de auto vandoor. Uren later meldde hij zich bij de politie. Hij bekende direct dat hij de broers had doodgeschoten. Van het vuurwapen en zijn telefoon ontbreekt ieder spoor.

Esther Blok en Michel van Stratum, de advocaten van Ü., stelden dat er geen sprake is geweest van een dubbele moord. Volgens hen ging het om doodslag. In een urenlang pleidooi schetsten zij twee weken geleden een beeld van een oplichtersfamilie die nergens voor terugdeinsde. Na de eis om direct een flinke geldsom te betalen en de dreigementen van de broers zou er, volgens de advocaten, iets geknapt zijn bij Ü. Zij verzochten de rechtbank om Ü. een lagere straf op te leggen dan de door het OM geëiste gevangenisstraf.

De rechtbank trok twee dagen uit om de strafzaak te behandelen. Veysel Ü. beriep zich beide dagen op zijn zwijgrecht. Hij maakte wel gebruik van het laatste woord. “Ik vind het vreselijk voor iedereen,” liet Veysel Ü. weten. “Ik heb spijt van alles waar ik van verdacht word en voor iedereen.”