3 punter voor ‘s-Heerenbroek tegen EFC’58

Zaterdag 3 februari speelden de groene draken op eigen veld ‘broekerland’ tegen EFC ‘58. De club uit Ermelo is de hekkensluiter van de 3e klasse en heeft tot zover nog geen overwinningen weten te bemachtigen. De Ermeloërs willen daar natuurlijk graag verandering in brengen tegen ‘s-Heerenbroek. De groenhemden zouden met een overwinning de aansluiting kunnen pakken. In de kantine bleek dat dit voor nu een 7e plek betekende. Waarbij de 5 na volgende teams echter zich binnen een marge van twee punten bevinden, een overwinning dus ook geen overbodige luxe.

Voor de 3 punten waren vanwege de conditie van het veld en de harde wind vooral het winnen van de duels belangrijk, wat trainer Freddie van den Burg benadrukte met hartstocht in de voorbereiding. We moesten elkaar met passie, drift en vuur door de wedstrijd heen trekken. En vooral lering trekken uit de slappe hap die het een week eerder was geweest bij Zwolsche Boys.
De wedstrijd begon met een aantal kansen voor de thuisploeg waar niet veel gevaarlijks uitkwam. Daarna vormden zich er twee goede kansen voor EFC ‘58 waarbij de tweede keeper Rutger Plette (vanwege afwezigheid van eerste doelman Jelmer) goed redding bracht en een keer de bal voorzijn goal langs zag gaan.

Na een kwartier spelen mag ‘s-Heerenbroek een vrije trap nemen een paar meter over de middenlijn op de helft van EFC waar Daan Boersma achter de bal gaat staan. Kijkt een keer naar de wapperende ‘s-Heerenbroekvlag bij de entree van het Broekerland, en weet; de wind is gunstig! Hij slingert de bal indraaiend voor waarbij de bal meegenomen wordt door de wind. Hierdoor vliegt de bal langs iedereen en ook de keeper heen de goal in, 1-0! Een fijne treffer!!

Verder waren de eerste helft de groene draken hartstochtig bezig en wonnen de meeste duels en waren het gevaarlijkst. Met de wind in de rug werden de aanvallers en middenvelders enkele malen diepgestoken, maar de grensrechter aan de Ermeloër zijde was de spelers van ‘s-Heerenbroek niet gunstig gezind en zag dat de ‘s-Heerenbroekers steeds weer te vroeg vertrokken waren en dus in buitenspelpositie waren… De rappe mannen mogen dit ook zichzelf aanrekenen, iets meer marge inbouwen en de vlag kan niet de lucht in… Er werden wel wat mogelijkheden gecreëerd maar de goallie van de uitploeg werd niet echt getest.

Op twee vrije trappen van een goede afstand tot de goal van Plette na, had ook deze doelman het niet erg druk. Zo gingen we aan de thee met een 1-0 ruststand. In de tweede helft bleef ‘s-Heerenbroek fel in de duels en creëerden kansen via Jonno, Martin, Wim en Jesper. Tot goals leidde dit echter nog niet.. enkele ongelukkige momenten, onkunde of een te slechte grasmat zorgde ervoor dat de marge op 1 bleef.. en dat betekende een spannende slotfase. Ook omdat de club uit Ermelo zo nu en dan nog gevaarlijk werd. De grootste kans zeilde vlak voorlangs. Maar veel had de uitploeg niet te zeggen door het alerte centrale verdedigingsduo Willard en Seth.

In minuut 74 werd er een strafschop gegeven. Jonno werd goed diepgestoken, had voldoende afstand gehouden tot de laatste verdediger en kon 1 op 1, bij het passeren van de doelman werd hij neergehaald en klonk de welbekende fluit. Waarbij de keeper van EFC ‘58 ook mocht vertrekken door een eerder gegeven gele kaart voor praten tegen de scheids en dus nu de gele prent voor het aantikken van een doorgebroken Jonno Pruim. Waar EFC al door de wisselmogelijkheden heen was mocht de ingevallen ervaren middenvelder de handschoenen aantrekken. Als ‘s-Heerenbroek zijn we bekend met zijn kwaliteiten met de hand. Uit in Ermelo wist de betreffende speler ook al een bal uit de lucht te plukken en deze voor het hoofd van Rob weg te slaan. Nu mocht hij dus daadwerkelijk als keeper aan de bak.

Daan benut de strafschop, 2-0. Al zat de speler/keeper er nog wel kortbij! Nu was het 10-11 en een marge van 2. Dit mochten de groenhemden niet meer weggeven! We wedstrijd kabbelde dan ook naar zijn einde. Net voor het laatste fluitsignaal mag de bal nog één keer op de stip. Een ongelukkige handsbal in de 16 van Ermelo leidt tot de 2e penalty.

Gert Kwakkel, die 24uur geleden nog in de après ski verbleef, vlak voor de aftrap thuis was gekomen na een nachtelijke rit van Oostenrijk naar huis en enkele minuten geleden in was gevallen keek verlekkerd naar dit buitenkansje. Maar de kapitein wist ook; de kans op een hattrick moet ik gunnen aan mijn teamgenoot. Daan Boersma zette deze penal echter niet om in de 3-0. Erg zwak schoof hij de bal in de voeten van de keeper. Uit de navolgende scrimmage had de 3-0 ook prima binnengeschoten kunnen worden, maar op unieke wijze werd deze bal door nagenoeg iedereen gemist. De arbiter keek dit schouwspel aan en concludeerde dat het dieptepunt nu wel bereikt was en blies wijselijk op zijn fluit.

Een fijne overwinning voor de groenhemden! Nadat al enkele wedstrijden geen 3 punter meer bijgeschreven was. Dit geeft vertrouwen richting het inhaalduel van komende zaterdag. Volgende week 10 februari volgt er nog een thuiswedstrijd tegen Oene.

Verslag: Sander Wennemers