Kamper post voor jubilerende partnersteden Soest en Meinerzhagen

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen heeft burgemeester Sander de Rouwe een oproep gedaan aan de inwoners van Kampen om persoonlijke felicitaties over te brengen aan de jubilerende partnersteden Soest en Meinerzhagen. Het resultaat is een opbrengst van maar liefst 378 handgeschreven kaarten die tijdens de receptie werden verzameld. In de komende weken worden de kaarten naar de jubilerende steden verstuurd.

Dit jaar vieren de beide Duitse partnersteden Soest en Meinerzhagen een bijzonder jubileum. In juni bestaat Meinerzhagen 850 jaar. In augustus viert Soest het 1.400 jarig bestaan van de stad.

Felicitatiekaarten voor jarige Soest en Meinerzhagen

Om de felicitaties van Kampen extra persoonlijk te maken, bedacht burgemeester Sander de Rouwe een ludieke actie. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst konden inwoners persoonlijke felicitaties overbrengen via ansichtkaarten die ter plekke beschikbaar waren. Inwoners die niet aanwezig waren bij de nieuwjaarsreceptie, hebben de mogelijkheid om alsnog een kaart op te halen bij de balie van het stadhuis en hun warme felicitaties te delen met Soest en Meinerzhagen.

Soest 1.400 jaar

In 1992 werd een officieel vriendschapsverdrag getekend tussen Kampen en het Duitse Soest. De eerste contacten dateren zelfs uit de beginjaren ’60, toen de burgemeester van Soest het verzoek deed aan Kampen om nader met elkaar in contact te komen. Het doel van deze bijzondere band was het bevorderen van onderlinge uitwisselingen en het kweken van wederzijds begrip om zo bij te dragen aan een goede verstandhouding tussen twee Europese steden. Dit jaar viert Soest haar 1.400-jarig jubileum.

Meinerzhagen 850 jaar

De betrekkingen met Meinerzhagen gaan terug tot 1962, toen de gemeenteraad van IJsselmuiden besloot vriendschappelijke contacten aan te knopen met deze Duitse gemeente. Dit besluit volgde na zorgvuldige overweging van welke Duitse gemeente het beste zou aansluiten bij IJsselmuiden op basis van afstand en levensgewoonten. Meinerzhagen viert dit jaar haar 850-jarig jubileum.

Vriendschapsbanden

Kampen heeft officiële vriendschapsbanden met de steden Pápa, Eilat, Soest en Meinerzhagen. Kampen heeft een lange geschiedenis van uitwisselingen en samenwerking op zowel burgerlijk als bestuurlijk niveau. De Stichting Kampen Internationale Samenwerking speelt een sleutelrol in het ontwikkelen van diverse activiteiten die gericht zijn op het versterken van de banden tussen Kampen en haar partnersteden.