Hart van Kampen: ‘Hak de IJsselkogge knoop door’

Vandaag 10 februari, is het 8 jaar geleden, dat onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers de IJsselkogge uit de IJssel werd gelicht. Alle Nederlandse omroepen en verslaggevers van dagbladen waren aanwezig.

Ook internationale pers: meerdere TV-zenders uit Duitsland en België. Ook CNN en National Geographic waren er. En heel veel hoogwaardigheidsbekleders, bestuurders en historici. Terecht, want de IJsselkogge was en is een zeer uniek middeleeuws wrak uit 1420. Nog nooit is ergens zo’n compleet wrak van een kogge gevonden.

Kampen heeft goud in handen maar we zijn hard op weg de grootste Kamper-ui aller tijden op ons conto te schrijven. De raad heeft honderdduizenden euro’s uitgegeven aan kansloze onderzoeken.

Daarom roept Hart voor Kampen op: als de gemeenteraad de IJsselkogge echt niet wil hebben, néém dat besluit of neem het besluit voor een serieuze, kansrijke locatie en ga daar dan ook snel mee aan de slag. En betrek er dan mensen bij die er echt verstand van hebben. Ga niet langer door met belastinggeld verspillen aan onzinnige, niet realistische plannen.

Conservering van de IJsselkogge in Lelystad. Foto: Piet Bergstra