Verdiende zege Epe op collectief falend DOS

Een collectieve offday van de kant van DOS Kampen. Met het verlies van 1-2 tegen hekkensluiter Epe kunnen de ambities de ijskast in. De derde plaats raakt uit zicht en gezien het vertoonde spel, dat week op week minder wordt, geeft dit ook weinig vertrouwen. Natuurlijk miste DOS een paar spelers, maar dat mag geen excuus zijn voor het matige voetbal. Epe miste er een keer zoveel, maar toonde maximale inzet en strijd en dat 90 minuten lang. Chapeau!

Het begin van de wedstrijd was nog gelijk opgaand. De eerste mogelijkheid was voor de geelzwarten. Ayoub Lakhloufi wist de bal bij Allan Bakker te bezorgen. Zijn schot in de korte hoek kon met moeite met de voet door doelman Bas van Schoonhoven worden gekeerd. Het eerste gevaar voor Epe liet niet lang op zich wachten. Een corner van Justin van Gelder werd bij de tweede paal door Lars Krijgsman over het doel gekopt. Na een kwartier kreeg DOS een vrije bal te nemen. Matthijs de Blok draaide de bal hoog en scherp de zestien meter in. Job ter Burg stond op de juiste positie, maar zijn kopbal ging nipt voorlangs. In de daarop volgende tegenaanval glipte de behendige en snelle Sven van Egteren langs Klaas Jan Mulder. Zijn schot spatte op de vuisten van Fariz weer het veld in.

In de 27e minuut een fraaie aanval van DOS door het centrum van Epe. Op de rand van het strafschopgebied draaide Allan slim weg van zijn directe tegenstander. Nadat hij nog een speler had uitgespeeld kwam hij de keeper tegen die hem volgens scheidsrechter O’Niel onrechtmatig tegen de grond werkte. Allan ging zelf achter de bal staan. Hij schoot de bal vervolgens hard en rechtdoor tegen de touwen. De voorsprong bleek de poelänten helaas geen vleugels te geven. Het spelbeeld kantelde al richting het eind van de eerste helft. Epe kreeg meer grip op de wedstrijd en DOS werd steeds slordiger en leed veel onnodig balverlies.

Na de theepauze leek DOS de draad positief op te pakken. In de 49e minuut produceerde Matthijs een verwoestende uithaal die door keeper Van Schoonhoven met zeer veel moeite met één hand uit de hoek kon worden gekeerd. In de rebound bracht Matthijs de bal opnieuw voor. Opnieuw kwam de doelman winnend uit het duel, dit keer met Vincent Huisman.

De rest van de tweede helft was grotendeels in handen van Epe. DOS kwam er niet meer aan te pas. Niet dat Epe direct veel kansen wist te creëren, maar het won wel de duels en had simpelweg meer balbezit. De eerste kans, in de 69e minuut, was meteen raak. Een corner belandde hoog in het vijfmetergebied en Fariz taste mis waarna de bal voor de voeten kwam van Nick Krijgsman. Van dichtbij kon hij de bal eenvoudig in het dak van het doel binnen schieten. Ook na de gelijkmaker was er van de kant van DOS geen verbetering in het voetbal waarneembaar.

Zo leek de wedstrijd te eindigen in 1-1, maar balverlies in de 85e minuut op de helft van Epe zorgde er voor dat DOS helemaal met lege handen kwam te staan. Van Egteren draaide handig weg bij zijn tegenstander en rende in volle draf richting het vijandelijke strafschopgebied. Fariz verkleint zijn doel, maar het lukt toch om de bal via de binnenkant van de paal in het doel te krijgen. Daarna probeert DOS het met opportunisme en gooit Job naar voren als extra stormram. Er ontstaat een paar keer dreiging maar tot kansen komt het niet meer.

Het seizoen lijkt daarmee zo vroeg al op niets uit te draaien en vertoont duidelijke parallellen met vorig jaar. DOS moet zelfs oppassen om niet in de gevarenzone terecht te komen. Met opnieuw een versterkte degradatie staat het momenteel nog maar vijf punten boven de negende positie. Winst op AGOVV uit is cruciaal om weer enige lucht te krijgen.

Opstelling DOS Kampen: Fariz Mesud, Job ter Burg, Nick Hendriks, Robin Mulder, Lenhard de Velde, Klaas Jan Mulder, Steyn van Ark, Matthijs de Blok, Ayoub Lakhloufi (88e Rick Diender), Vincent Huisman (71e Toine Mulder), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries