Patrick K. (52) bekent doodsteken zakenpartner en neemt moord op

Patrick K. (52) schakelde zijn dictafoon in, minuten voor hij zijn zakenpartner Fatih Karanci (46) met een mes neerstak. De zeven minuten lange geluidsopname vormt dan ook een belangrijk bewijsstuk. Donderdag verscheen de Kampenaar op een tussentijdse zitting in de Zwolse rechtbank. De regiezitting werd bezocht door veel vrienden en familieleden van beide zakenpartners.

Patrick K. wordt ervan verdacht dat hij op woensdag 13 december rond 19.00 uur Fatih om het leven bracht bij de Vloerloods aan de Gildestraat. Volgens het openbaar ministerie moord en dat is hem dan ook ten laste gelegd.

Beladen zaak
De zitting begint onrustig als familieleden van Fatih beginnen te klappen wanneer Patrick K. de rechtszaal wordt binnengebracht door de parketpolitie. “Moordenaar!” wordt hem toegeroepen. Agenten manen de familie tot rust en voor de rechter de zitting opent, waarschuwt hij de aanwezigen. Wie niet stil blijft, zal de zaal worden uitgezet.

De officier van justitie deelt mee dat het politieonderzoek zo goed als afgerond is. “Het is een beladen zaak die juridisch niet ingewikkeld is en de verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd.” In de rechtszaal herhaalt K. die verklaring. “Het klopt, ik heb hem omgebracht met een messteek,” zegt Patrick K. “Er is een aanleiding voor geweest, maar het was niet mijn intentie iemand te doden.”

Heftige opname
Al snel wordt duidelijk dat die aanleiding door K. is opgenomen. Zijn advocaat doet een verzoek om de politie het gehele geluidsfragment te laten uittikken. Net als justitie bestempelt ze de opname als cruciaal in het verdere strafproces. “Ik wil het de nabestaanden niet aandoen om het van begin tot einde te laten afspelen in de rechtszaal.” Het zou gaan om een persoonlijk conflict en niet om een zakelijke ruzie.

Het OM beaamt dat wat er allemaal te horen is op de tape heftig is, maar hij geeft aan dat hij het al met de nabestaanden van Fatih heeft besproken. “Ze hebben de opname al beluisterd en weten dat het tijdens de inhoudelijke zitting wordt afgespeeld.”

Wat justitie betreft kan de zaak al op een middag in mei inhoudelijk behandeld worden. “Het is een extreem heftig feit en komt niet vaak voor,” aldus de officier. “Veel tijd heb ik niet nodig voor het requisitoir. Het is belang van iedereen om de zaak snel af te handelen.” De advocaat van K. sluit zich erbij aan. Ook zij zegt weinig tijd nodig te hebben voor haar pleidooi.

Geen psychisch onderzoek
De advocaat en strafpleiter zijn ook eensgezind over de psychische gesteldheid van K. Beiden vinden verder onderzoek door een psychiater niet nodig. De rechter vraagt Patrick K. hoe hij er zeker van kan zijn dat herhaling uitgesloten is. “U komt een keer op vrije voeten, wie zegt mij dat u het niet weer doet?”

“Ik was mezelf niet, een beetje in paniek en gewoon machteloos,” antwoordt K., die een blanco strafblad heeft. “Ik weet niet wat er in mij is omgegaan.”

De rechtbank besluit dat een middag te kort is voor de inhoudelijke behandeling. Ze delen de mening van OM en de raadsvrouw dat psychisch onderzoek van K. niet nodig is. De zaak wordt op donderdag 6 juni behandeld, de rechters trekken er de hele dag voor uit.

Hulpdiensten proberen na de steekpartij bij de Vloerloods het leven te redden van Fatih. Foto: Hugo Janssen