Explosie bij diervoederfabriek aan Genuakade

In de fabriek van diervoederproducent Liprovit aan de Genuakade heeft na een explosie brand gewoed. Niemand raakte gewond.

Omstreeks 11.40 uur vond er een ontploffing plaats in een poedertoren van de fabriek. Uit een gapend gat in de beplating kolkten dikke rookwolken. “De toren staat in verbinding met een tweede. Door een kettingreactie heeft er op twee plaatsen drukontlasting plaatsgevonden,” meldt Rik Westerbaan, woordvoerder van brandweer IJsselland. “Het verklaart de gaten in het gebouw.”

Brandweerlieden uit Kampen en IJsselmuiden waren snel ter plaatse. “Na een eerste verkenning bleek dat er niemand gewond is geraakt,” aldus Westerbaan. “Ook waren er geen vermisten.” Volgens de brandweerwoordvoerder is de sprinklerinstallatie van het bedrijf direct in werking getreden. Rond 13.00 uur was de brand geblust.

Mogelijk stofexplosie
De oorzaak van de explosie is nog onbekend, mogelijk gaat het om een stofexplosie. Bij de diervoerderproducent gebeurde dat al vaker. In het najaar van 2020 raakten twee werknemers gewond na een ontploffing. Een half jaar geleden explodeerde stof bij een kozijnenfabriek in Zwolle. Ook daar werden luiken uit het gebouw geblazen. De brandweer gaf destijds uitleg over de preventieve maatregelen die genomen worden in een stofrijke industriële omgeving.

“Een aantal luiken van de installatie zijn er door de kracht van de explosie uit geblazen. Die zijn ervoor bedoeld dat de druk weg kan en ernstige gevolgen uitblijven. Daarnaast traden het brandalarm en de sprinklerinstallatie van het bedrijf in werking. De brandweer heeft later de sprinklerinstallatie gevoed met veel water.”

Jan Wittenberg van brandweer IJsselland voegde eraan toe dat een stofexplosie erg gevaarlijk is en niet onderschat moet worden. “Een stofexplosie is een explosieve verbranding van een laag stof en kan al ontstaan door statische elektriciteit. De kracht van dergelijke explosies is vaak veel groter dan een gasexplosie,” aldus Wittenberg.