Op verjaardag van vriendin crasht dronken Kampenaar met haar auto in Zwolle

Mairon P. (30) uit Kampen vierde eind vorig jaar de verjaardag van zijn vriendin in Zwolle. Volgens eigen zeggen sloeg hij acht halveliterflessen bier achterover. Nadat zijn vriendin het bed in dook, stapte hij in haar auto en reed weg, maar ver kwam de Kampenaar zonder rijbewijs niet. “Ik ben te vroeg linksaf geslagen,” verklaarde hij bij de politie. “Dat meneer niet tegen alcohol kan is wel duidelijk,” is de visie van het OM. “Hij was de straat nog niet uit en zet hem al tegen een andere auto aan.”

Op donderdag 21 december stapt de Kampenaar rond 23.00 uur in de auto van zijn vriendin. Hij wil de Windesheimstraat uitrijden en knalt dan tegen een geparkeerde auto. Zijn vriendin die nergens van wist, krijgt te horen dat hij een ongelukje heeft gehad. De politie komt erbij en Mairon biecht op wat hij gedaan heeft.

Vrijdag stond de Kampenaar terecht voor joyriding, rijden zonder rijbewijs en het onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer. Omdat P. niet verscheen, werd hij bij verstek veroordeeld.

De Kampenaar blijkt geen onbekende te zijn van politie en justitie. “Meneer heeft een strafblad van 23 bladzijden,” concludeert de politierechter. “Ook heeft hij tweemaal een ISD-maatregel gehad.” Een ISD-maatregel wordt opgelegd aan daders die veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken. Stelselmatige daders kunnen op die manier in een inrichting worden geplaatst.

Veel geweldsdelicten

Mairon P. maakte zich in het verleden schuldig aan veel geweldsdelicten en werd al eens eerder in de kraag gevat nadat hij dronken achter het stuur van de auto van zijn ex-vriendin was gekropen. “Ook schuwt hij geweld tegen politiemensen niet,” voegt de officier van justitie eraan toe. “Ook deze keer verzette hij zich weer tegen zijn aanhouding.” De magistraat deelt mee dat de Kampenaar binnenkort opnieuw voor de rechter verschijnt vanwege het gebruik van veel geweld in de zomer van 2023.

Het OM eist een taakstraf van 160 uur met een geldboete van 260 euro. “Een ontzegging van de rijbevoegdheid eisen heeft weinig nut, want een rijbewijs heeft hij niet,” aldus de officier. De rechter legde de geëiste straf op en voegt eraan toe dat de Kampenaar 85 dagen het gevang in gaat als hij weigert te werken en de boete niet aftikt.

Ter illustratie Foto: Peter Denekamp