Gemeente gaat strijd aan met eikenprocessierups

Dit voorjaar hangen we weer nestkastjes op voor koolmezen en pimpelmezen in de buurt van –u raadt het al- eiken. Mezen zijn namelijk dol op, vooral jonge, eikenprocessierupsen. De nestkastjes zijn gemaakt door stichting ARTicipatie. En gemaakt van ‘lokaal hout’: hout van gekapte of omgewaaide bomen uit de gemeente Kampen. 47 nestkastjes worden onder andere opgehangen in het Stadspark, De Omloop, Groenendael en de Oosterlandenweg. Ook hangen we binnenkort 25 nestkastjes op aan de Flevoweg. Deze nestkastjes zijn gemaakt door geWOON Kampen, werk & dagbesteding.

Tekst gaat verder onder foto


Al een paar jaar zien we dat het aantal nesten van de eikenprocessierups toeneemt. Daarom doen we ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken door de rupsen te bestrijden op plekken, waar zij overlast veroorzaken. Onze afdeling Groen wil (heel toepasselijk) twee vliegen in een klap slaan: meer natuurlijk groen in het openbaar terrein èn de eikenprocessierups natuurvriendelijk bestrijden. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups speelt de natuurlijke omgeving van de eiken een rol. Op steeds meer plekken passen wij de directe omgeving aan. U kunt dan denken aan het planten van meer heesters en bloembollen, het zaaien van een bloemenmengsel en het maken van een houtwalletje van boomstammetjes. Dit doen we om meer insecten te lokken, die als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te boek staan. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende soorten gaasvliegen, kevers en lieveheersbeestjes.

De eikenprocessierups kan voor veel overlast en zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Elke rups heeft namelijk honderdduizenden tot wel een miljoen brandhaartjes. Deze haartjes veroorzaken jeuk, bultjes en oogklachten.Op de foto: Frank Klappe, wijkbeheerder Groen, hangt een mezenkastje in het Stadspark op. Ook Groen wethouder Jan Peter van der Sluis komt een handje helpen.