Stakingen metalektrobedrijven Emmeloord en Steenwijk

Aanstaande vrijdag leggen medewerkers van metalektrobedrijven in Emmeloord en Steenwijk voor 24 uur het werk neer. Anita Dries, bestuurder FNV Metaal: ‘De stakers zijn het zat dat werkgevers geen eerlijke en moderne cao willen en dat ze bovendien al maanden niks van zich laten horen. De medewerkers voelen zich behoorlijk in de kou staan.’

De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen die in januari begonnen. Inmiddels zijn er duizenden stakers geregistreerd bij meer dan honderd bedrijven. ‘Vier maanden estafettestakingen in heel het land hebben werkgevers nog niet uit hun winterslaap kunnen krijgen. Daarom gaan we door totdat ze wakker worden en een fatsoenlijke cao met ons afspreken’, aldus Dries.

‘Opnieuw staken de metalektro-werknemers in de Kop van Overijssel en de Noordoostpolder voor een goede, eerlijke cao’, benadrukt bestuurder Ellen Jonker van CNV Vakmensen. ‘Best bijzonder als je bedenkt dat ze bij Geesink nota bene onder druk zijn gezet door de werkgever en salaris moesten inleveren. Dat heeft de rechter op voorspraak van de FNV-collega’s teruggedraaid. Het vergt van de werknemers niettemin extra lef om samen met hun vakbond pal te staan voor de eigen arbeidsvoorwaarden.’

Geen overeenstemming
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers.

Eerlijke deel
FNV en CNV eisen daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En de vakbonden willen dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal. Dries: ‘We vragen doodnormale zaken, geen gouden bergen. Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. Daarom willen wij ons eerlijke deel.’

160.000 mensen
De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Damen, Thyssen-Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.