Wouter Berns pakt uit op Open Monumentendag

Liefhebbers van schilderijen van Wouter Berns kunnen op Openmonumentendag hun hart ophalen. Op maar liefst vier openbare locaties in Kampen is zijn werk te zien. In de Lutherse kerk worden speciaal voor dit weekend drie grote schilderijen tentoongesteld. Verder is er werk te zien in de Bovenkerk, hangen er Berns-en bij ‘Koffie bij Sam’ en uiteraard in zijn thuisbasis Galerie Tripmaker.

De schilderijen van Wouter Berns vertellen een verhaal. Het werk neemt de kijker mee naar een onvoorstelbare, maar meestal niet onmogelijke wereld. Berns studeerde in 1992 af aan de kunstacademie in Kampen. Sinds 1991 exposeert hij in galeries en musea in binnen- en buitenland. Delen van het jaar is hij te vinden in zijn atelier in de Franse Ardennen. Eind 2020 werd zijn eerste roman ‘Een hemel voor Theo’ uitgegeven.

Monumentale werken in Lutherse kerk

Onlangs werd Wouter geïnterviewd voor ‘de Kamper Verwondering’, een levensbeschouwelijke videorubriek gepresenteerd door Franka Van Essen. Plaats van handeling toen; de Lutherse kerk. En die samenwerking smaakte naar meer. De Lutherse kerk benaderde Wouter om ‘iets’ te doen tijdens het open monumentenweekend. Berns toont in de kerk drie monumentale werken en nodigt de kijkers uit om daar zondagmiddag 12 september vanaf 15.30 uur met hem daarover in gesprek te gaan.

Sint Nicolaas in de Bovenkerk

Speciaal voor de Bovenkerk – waar hij in 2017 zijn 25-jarig schilderjubileum vierde met de expositie ‘Storypainter Wouter Berns’ – maakte hij een groot schilderij van de beschermheilige Sint Nicolaas.

De Bovenkerk heet oorspronkelijk de St. Nicolaaskerk en is vernoemd naar de beschermheilige van onder meer de stad Kampen en de Hanze. Het schilderij verbeeldt de bekendste St. Nicolaaslegende; de herrijzenis van de drie kinderen. Dat Berns daarbij niet letterlijk de tekst van het verhaal volgt, is voor hem vanzelfsprekend, hij is immers verhalenschilder en geen illustrator. Berns laat in zijn verbeelding de legende, het gevestigde idee en ruimte tot persoonlijke interpretatie een spel met elkaar spelen. Het voltooide schilderij is als langdurig bruikleen in de kerk te zien.

Tekst gaat verder onder foto

Wouter Berns “The red line” 2020

Kunst in Koffie bij Sam

In ‘Koffie bij Sam’, Oudestraat 176 in Kampen, zijn ook vier schilderijen te zien. Deze minitentoonstelling is speciaal ingericht om de opening te vieren van deze nieuwe, verrassende koffiebar vlak bij Galerie Tripmaker in het Gildenkwartier.

‘In verf verteld’ in Galerie Tripmaker

In Galerie Tripmaker is de expositie ‘Wouter Berns – in verf verteld’ te bezoeken. Deze expositie is gratis, (bijna) elk weekend (vr-zo 13-17uur) te bezoeken en duurt tot en met 31 maart 2022. Een sleutelstuk in de expositie is ‘the red line’ (80 x 120 cm, acryl op doek, 2020). Op dit doek trekt een man met een enorme, rode penseel tegen een blauwe achtergrond een kwart cirkel om zich heen. Het schilderij gaat over de mens en zijn vrije ruimte; trek je een streep om jezelf af te schermen of om in alle vrijheid je eigen veilige ruimte te markeren? Een werk met als thema ‘tot hier en niet verder’.