Chanoeka Viering op Burgemeester Berghuisplein

Op maandag 29 november is de viering van Chanoeka in Kampen. Het Joodse feest wordt gevierd omdat de Joden 164 jaar voor Christus hun tempel in Jeruzalem terug veroverden op de Grieken. Afgelopen jaren werd Chanoeka in
Kampen gevierd bij de voormalige synagoge aan de IJsselkade, vorig jaar zelfs in het pand. Bijzonder aangezien dat de eerste keer was na de tweede wereldoorlog. RTV IJsselmond zond de viering live uit. De uitzending is onder dit bericht terug te zien.

In verband met Corona is dit jaar gekozen voor de ruimte die het Burgemeester Berghuisplein bij het Stadhuis te bieden heeft voor veel bezoekers. Daar ontsteekt Opper Rabbijn Jacobs de Chanoeka, een kandelaar met acht lichtjes. In Israel, waar Chanoeka acht dagen duurt, is de gewoonte dat iedere dag een lichtje wordt opgestoken. Het feest is altijd eind november (kislew in het Hebreeuws) na zonsondergang van de 24-ste van ‘Kislew’. Het wordt ook wel ‘lichtjesfeest’ genoemd.

Namens de gemeente spreekt wethouder Van der Sluis. De viering wordt beëindigd
met uitreiking van een traktatie. Vorig jaar deelde oud burgemeester Bort Koelewijn chocolade uit.