NTR-serie Koude Oorlog vrijdag over de IJssellinie

Tijdens de Cubacrisis in 1962 werd een begin gemaakt met het onder water zetten van een groot deel van Nederland rondom de zogenaamde IJssellinie. Hoe dat ging en wat eraan voorafging, is te zien in de NTR-serie Koude Oorlog, a.s. vrijdag om 22.00 uur op NPO 2. Na het bezweren van de crisis, werd het onder water zetten niet verder doorgezet.

Het ging om een strikt geheim plan, ontstaan in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog.
In de jaren 50 is de angst voor het ‘ Rode Gevaar’ groot. Oost en West houden elkaar gevangen in een wapenwedloop. Dat merken we ook in Nederland. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen beschermen ons vanuit Soesterberg. Nederlandse militairen registreren op meerdere plekken in Nederland verdachte vliegbewegingen van Russische vliegtuigen. En dan is er dus dat plan rondom de IJssellinie, bedoeld om een groot deel van ons land onder water te zetten ‘als de Russen komen’. Maar die komen uiteindelijk niet en gaandeweg worden de spanningen tussen Oost en West minder.

Het slot van de 5-delige serie Koude Oorlog, vrijdag 24 december om 22.00 uur op NPO 2.