Dos Kampen wint ruim van de Merino’s

Daar waar DOS vorige week tegen koploper DZC ’68 sprankelend en fris aanvallend voetbal liet zien was het in Veenendaal tegen De Merino’s hard werken en enorm veel strijd leveren.Uiteindelijk was het toch het individuele en collectieve kwaliteit wat het verschil maakte, waardoor DOS met een 1-4 zege huiswaarts keerde en zo de rode lantaarn overdroeg aan Hierden en ook De Merino’s achter zich liet op de ranglijst.In de aanvangsfase was het voorzichtigheid troef. DOS was zoekende hoe De Merino’s zou gaan spelen. Het gevaar kwam aanvallend over links. Ballen werden hoog de zestien in geslingerd en met de lengte van de spitsen was het af en toe dreigend. Na het eerste kwartier kreeg DOS meer controle en was er meteen een enorme kans. Na een fraaie combinatie tussen Allan Bakker en Twan Knul koos Allan voor een voorzet op Matthijs de Blok. De bal werd net op tijd door een verdediger weggewerkt. Even later neemt Matthijs, na een goede pass van Raymon Beuling, doelman Tim van de Weerdhof wel onder vuur, maar de goalie weet het schot onschadelijk te maken. In de 23e minuut is de thuisploeg over links weer eens gevaarlijk door de bal hoog voor te geven. Doelman Kevin Dijkstra is op tijd, maar bokst de bal tegen een speler van De Merino’s aan. De bal rolt vervolgens maar net naast het doel.In de 31e minuut komt DOS op voorsprong. Een schitterende dieptepass van Raymon staat aan de basis van het doelpunt. Matthijs sprint de diepte in, de doelman twijfelt of hij moet uitkomen en blijft staan. Dit geeft Matthijs de ruimte om de zestien binnen te dringen en alleen op Van de Weerdhof af te stormen. Zijn schot in de korte hoek is hem daarna te machtig. Vlak voor rust heeft Matthijs nog een grote kans, na een prachtige aanval, met vooral goed werk van Burak Öztürk, over rechts, maar hij schiet de bal hard over het doel.Vrij snel na de theepauze krijgt DOS een vrije bal halverwege de vijandelijke helft. Matthijs wordt van achteren getackeld en hier had de niet altijd consequent fluitende scheidsrechter O’Niel zeker een gele kaart voor moeten trekken. Na opgelapt te zijn legt Matthijs zelf aan om de bal te nemen. Hij schiet de bal ineens in de korte hoek. Van de Weerdhof laat de bal los en in de rebound krijgt Raymon nog een kans, maar de keeper is dit keer wel alert.Een minuut later krijgt De Merino’s een grote kans. Een aanvaller weet over rechts de achterlijn te halen en passeert simpel twee DOS verdedigers, waarna de bal laag wordt teruggelegd op Demian van de Schuur. Zijn schot wordt uitstekend door Kevin gepareerd.In de 54e minuut wordt Ruben Meijer rond de middencirkel neergehaald, maar zijn pass is wel op tijd de diepte in gestuurd, waardoor Allan alleen op de keeper afgaat. Toch fluit O’Niel dit voordeel weg, waardoor de kans is verkeken. De wedstrijd beland in een rommelige fase, het spel gaat op en neer, maar ligt ook vaak stil. DOS heeft het lastig om de wedstrijd naar zich toe te trekken en met slechts 0-1 op het scorebord blijft het spannend.In de 70e minuut ziet Raymon Matthijs vertrekken. Vanaf een meter of 25 haalt hij uit. De bal is niet eens heel hard, maar wel exact laag in de rechterhoek. Doelman Van de Weerdhof kan er niet bij en de bal rolt tegen de touwen. De winst lijkt daarmee zeker gesteld, maar dat veranderd als de arbiter in de 79e minuut voor een penalty fluit voor De Merino’s. Nick Notrot zou de bal tegen zijn hand hebben gekregen in een duel waarbij zowel Nick als zijn tegenstander naar de grond gaan. Joop de Bruin benut dit buitenkansje en ineens is het dan weer een wedstrijd. Dat duurt slechts 30 seconden. Vanaf de aftrap af wordt de bal diep gespeeld. Allan is zijn directe tegenstander te snel af en weet de bal voor het doel te krijgen. Mark Sollie staat nog geen tien minuten in het veld als hij bediend wordt door Allan. Hij draait zich, vlak voor de doelman staand, om zijn as vrij en tikt de bal zo in de verre hoek binnen. Enkele minuten voor tijd wordt de eindstand op het scorebord gezet door een andere invaller, Klaas Jan Mulder. Ook hij stond nog maar amper in het veld. Hij krijgt de bal vanaf links voor de voeten en schiet tegendraads hard en laag raak.Een zwaar bevochten, maar terechte overwinning. Hopelijk kan DOS de goede lijn van de afgelopen weken doorzetten in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen SVZW om verder aansluiting te vinden bij de middenmoot om zo definitief wat meer afstand te nemen van de onderste regionen.
Opstelling: Kevin Dijkstra, Burak Öztürk, Robin Mulder, Nick Notrot, Joël Visscher, Burak Alp, Ruben Meijer, Matthijs de Blok (71e Jochem van Putten), Raymon Beuling (83e Klaas Jan Mulder), Twan Knul (71e Mark Sollie), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries