Expositie ‘Reflectie’ geopend bij Quintus

‘Reflectie’, dat is de titel en het thema van de nieuwe Cursistenexpositie 2022 bij kunstencentrum Quintus aan de Vloeddijk 38. “De pandemie is een bijzondere periode die ons heeft uitgedaagd om opnieuw naar onszelf en onze omgeving te kijken. Een reflectie kan het overdenken van gebeurtenissen zijn, maar ook de weerkaatsing van het zonlicht op het water of van geluid. Dat komt allemaal samen in onze boeiende tentoonstelling”, aldus docent Andrea Veldman.

In de foyer, trappenhuizen en gangen van het Quintusgebouw zijn schilderijen, keramiek, glaskunst en werk van cursisten edelsmeden te zien. In het oog springt het vissenproject, ontstaan tijdens een keramiekexcursie in China. Docent Jan Kamphuis: “In 2019 waren we met zo’n tien Quintus keramiekliefhebbers in het Chinese Jingdezhen, de keramiekhoofdstad van de wereld. Op een keramiekbeurs kregen we van een dame, getooid in een jurk met een vissendessin, kaartjes met afbeeldingen van vissen. Het idee om in Jingdezhen een gipsmal te laten maken voor een nieuw Quintus keramiekproject – in navolging van de keramiekkoppen – is toen ontstaan. Begin 2020 arriveerden de twee gipsen vismallen uit China. Vanuit deze basisvorm hebben onze cursisten zich tijdens die hele coronapandemie laten inspireren, met deze bijzondere expositie als resultaat!”

Ginkgo

Een ander bijzonder keramiekwerk zijn de Ginkgo bladeren van Petra van den Bos. “Iets wat begon als glazuurproeven eindigde in een meditatief kunstwerk waarbij de Ginkgo Biloba boom niet alleen de vorm bepaalde, maar ook symbool stond voor dit intensieve werk. De Ginkgo Biloba, oftewel de Japanse notenboom, is één van de oudste, nog levende boomsoorten op de wereld. De Ginkgo Biloba is de heilige boom van het Oosten, een symbool van eenheid, tegenstellingen, hoop, gezondheid, schoonheid en weerstand tegen invloeden van het moderne leefmilieu. Dit was namelijk de eerste boom die terug groeide na de vernieling van Hiroshima.”

Exposanten

De expositie bevat verder een muurschildering van Tom van den Bosch, een vitrine met sieraden van cursisten edelsmeden, een textiel wandobject van Yvonne Ruigrok, een solo-expositie van Hanneke Peters, kunstwerken van de kinderateliers, het jongerenateliers, de groep Kunst Anders (cursisten met een beperking) en diverse andere schildercursisten. ‘Reflectie’ is gratis te bezichtigen tot 30 september tijdens de openingstijden van het Quintusgebouw, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 13.00 uur. Een looplijst ligt bij de informatiebalie. Meer info: quintuskampen.nl.