Graf met een verhaal

Verhalen die bijblijven en verteld moeten blijven worden

Dit jaar met Goede vrijdag (15-04-2022) is het 70 jaar geleden dat er in een woning in de Klokkensteeg in de binnenstad van Kampen brand uitbrak. Hierbij kwam het hele gezin – op een jongetje na – om het leven. De lichamen zijn begraven in een familiegraf in IJsselmuiden. De gemeente Kampen heeft het graf destijds afgekocht, waardoor het nooit geruimd zal worden. Die ‘Goede Vrijdag’ waarbij maar liefst acht stadsgenoten hun leven verloren, werd niet gemakkelijk vergeten in Kampen.

Het jongetje – Jacobus Breuker van destijds 12 jaar, ook wel Koos genoemd – leeft niet meer. Zijn kleindochter Melissa woont in Kampen en verzorgt het graf. Op haar verzoek wordt nu samen met Benno ten Brinke, beheerder van de begraafplaatsen, de grafsteen en het graf opgeknapt.

Omdat dit indrukwekkende verhaal destijds niet makkelijk vergeten werd en er op de scholen ook nog lange tijd over werd verteld tijdens de geschiedenisles, vinden zowel Melissa als Benno het een mooie gedachte om rondom deze Goede Vrijdag, 70 jaar naar dato, opnieuw stil te staan bij deze heftige gebeurtenis

Dit zijn verhalen die de stad lang bij zijn gebleven, maar ook verteld moeten blijven worden als eerbetoon aan het gezin en hun nabestaanden

RTV IJsselmond verslaggeefster Riek de Maar sprak met Melissa en hoorde het indrukkende verhaal