Enerverende degradatiekraker eindigt onbeslist

Foto door: Marc Maurer

In de eerste tien minuten kregen beide teams al mogelijkheden om de score te openen. Voor De Merino’s was Mark ter Haar twee keer dreigend in de zestien. Voor DOS was Mitchell Hooisma eveneens twee maal betrokken bij een aanval, maar in de afronding was een ploeggenoot niet trefzeker. Daarna zakte het niveau tijdelijk naar een potje zomeravond voetbal. Het leek alsof er veel spanning op de wedstrijd zat hetgeen gezien de belangen ook niet vreemd was. De Merino’s had in die fase met beter opbouwend spel een licht overwicht. Halverwege de eerste helft waren er over en weer enkele kansjes. Ter Haar nam met een vlammend schot Kevin Dijkstra onder vuur, maar de doelman wist de inzet tot corner te pareren. De wapenfeiten van DOS waren een kopbal van Mark Sollie en een schot van Twan Knul en even later een knappe kopbal van Joël Visscher die maar net naast het doel belandde.

De beste aanval van De Merino’s zag het publiek in de 38e minuut. Na mooi combinatie werk kwam Julian Heijmans aan de bal. Hij stuurde met een fraaie steekbal Aron Veldhuizen het vijandelijke strafschopgebied in. Door alert verdedigend werk werd de kans onschadelijk gemaakt. Even later stond daar een mooie en effectieve aanval van DOS tegenover. Aanvoerder Martijn Barneveld schoof vanuit de eigen defensie in, omspeelde drie tegenstanders en zag Raymon Beuling de diepte in gaan. Hij bleef uiterst koel en schoot de bal beheerst en laag binnen.De tweede helft was een stuk enerverender, wat niet betekende dat het voetbal zelf ook veel beter werd. DOS stond nog na te genieten van de goal en de thee toen De Merino’s vanaf de start de bal de zestien in pompte. Slap uitverdedigen gaf Vincent van de Weerdhof de kans om in de verre hoek zijn geluk te zoeken, maar gelukkig stond Kevin wel op te letten.Met een uiterste inspanning kon hij de bal net tegenhouden.

De Merino’s bleven echter in balbezit. Een aanvaller probeerde daarbij Nick Notrot te omspelen en ging gewillig tegen de vlakte. De enige die hierin een overtreding zag was de arbiter van dienst, de heer Van Kraay. De strafschop werd door Joop de Bruin tegen de touwen geschoten. Een paar minuten later was Ruben Meijer dichtbij een doelpunt, maar zijn schot werd vlak voor de doellijn uit de hoek gekopt. In de 52e minuut had Twan, die van eigen helft was gestart, vrije doorgang richting keeper Koen Hagelstein. Vlak voordat Twan wil overgaan tot een doelpoging stuitert de bal van zijn voeten en kan de doelman eenvoudig ingrijpen. Niet veel later duikt spits Veldhuizen voor Kevin op. Met een fraaie vallende kopbal lijkt hij De Merino’s op voorsprong te brengen. De Kamper goalie staat exact op de juiste positie om dat te voorkomen. Niet veel later komt de voorsprong er alsnog. Een prachtig afstandsschot van Heijmans van circa 30 meter beland onhoudbaar in de verre kruising.

DOS lijkt hierdoor wakker geschud en gaat meteen op zoek naar de gelijkmaker. Nadat eerst een schot van de goed spelende Mitchell door de doelman was gekeerd gaat Raymon op avontuur. In de zestien meter weet hij twee tegenstanders uit te schakelen, waarna hij door de laatste opponent wordt gehaakt. Iedereen ziet er een duidelijke penalty in behalve scheidsrechter Van Kraay. In de 70e minuut besluit trainer Johan Pitstra om Martijn als extra stormram naar voren te sturen. Dat betaald zich binnen tien minuten al uit. Een goede vrije bal van Burak Alp komt bij de tweede paal terecht bij Martijn. Hij haalt van dichtbij uit en weet zo de op dat moment verdiende gelijkmaker te produceren.In de slotfase hebben beide elftallen nog enkele grote kansen om de stand nog te doen veranderen. Met name DOS doet zich tekort. Een aantal niet te missen kansen voor Raymon en Twan gaan er op miraculeuze wijze niet in. Zo eindigt het degradatieduel in een puntendeling. Iets waar beide ploegen niet veel mee opschieten, maar goed het is beter dan verliezen.

Opstelling: Kevin Dijkstra, Klaas Jan Mulder (90e Toine Mulder), Joël Visscher (75e Burak Öztürk), Martijn Barneveld, Nick Notrot, Burak Alp, Ruben Meijer, Raymon Beuling, Mark Sollie (69e Leroy Krijn), Twan Knul, Mitchell Hooisma.
Door: Jan de Vries