Boek en expositie freddy schinkel, fotojournalist

Nieuwsfotograaf Freddy Schinkel (IJsselmuiden, 1965) vereeuwigt al meer dan veertig jaar onze jongste geschiedenis, met ruim 350.000 beelden sinds 1980. Zijn groei in het ambacht van de fotojournalistiek is uitzonderlijk en zijn beelden kleuren het collectieve geheugen van Kampen, IJsselmuiden, omliggende kernen en het buitengebied. Op dagelijkse basis in de krant lijkt het niet erg ingrijpend, maar wie na ruim veertig jaar het als geheel bekijkt, ziet hoe alles is veranderd. En hoe goed de foto’s zijn.

Freddy Schinkel, de eerste historicus ter plaatse, maakt nieuwsfoto’s met artistieke meerwaarde. De onverwoestbare elementen in ons landschap, de IJssel, de uiterwaarden, de wolkenluchten, het boerenland en de beroemde Kamper binnenstad, door zijn lens wordt het fotokunst.

Het boek en de expositie Freddy Schinkel, fotojournalist tonen een greep uit zijn omvangrijke oeuvre, beelden die met woorden in perspectief worden geplaatst door journalist Anne Boer en biograaf Herman Broers. Zij belichten de vakman en de IJsselmuider jongen die journalistiek en geschiedschrijving een grote dienst bewees door er te zijn en vast te leggen wat hij ziet.

Het project Freddy Schinkel, fotojournalist is een initiatief van Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’. Het boek is mede mogelijk gemaakt door SNS Historisch Centrum en ‘t NUT Kampen. De expositie is mede mogelijk gemaakt door De Stadskazerne, Stadsarchief Kampen, Bibliotheek Kampen, Stichting Camper Algemeen Steunfonds (CAS), Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Culturele Projecten gemeente Kampen en Fotogeschenk.nl.

Tekst gaat verder onder foto

Lezingavond 14 juni
Op dinsdag 14 juni (20.00 uur) is Freddy Schinkel te gast bij HV Jan van Arkel op de laatste lezingavond van dit seizoen. Schinkel wordt aan de hand van tientallen van zijn foto’s voor publiek geïnterviewd door HV JvA-voorzitter Herman Broers. Toegang is gratis, opgave niet nodig. Speciaal voor bezoekers van de lezing, is de expositie op 14 juni al vanaf 19.00 te bezichtigen. En uiteraard is het boek er te koop.