In productieve 2e helft slaat DOS toe en stelt het 1e klasse behoud veilig

Aan urgentiebesef geen gebrek bij de geelzwarten deze warme middag op het kunstgras van SVI. In de eerste tien minuten kreeg DOS al twee goede mogelijkheden om vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Allan Bakker stuurde op rechts Matthijs de Blok weg. Hij glipte in de zestien tussen twee man door, maar zijn schot werd geblokt. Even later kopte Robin Mulder vanuit een corner snoeihard tegen de onderkant van de lat. De bal was daarbij niet over de lijn geweest en stuiterde het veld weer in. De toon van de wedstrijd was gezet. SVI liet de bal graag aan DOS en probeerde bij balverlies in de omschakeling snel toe te slaan. In de 20e minuut was het elftal van Johan Pitstra en Edwin Kwakkel wederom dichtbij een goal. Allan haalde over links de achterlijn en legde de bal terug op de ingevallen Toine Mulder. Zijn schot kon met heel veel moeite door doelman Alex Grafhorst tot corner worden verwerkt. Nog geen tien minuten later een prima dieptepass van Ruben Meijer op Allan. Hij trekt naar binnen en krult de bal perfect richting de tweede paal, waar een verdediger van SVI de bal net op tijd tot corner weet te tikken.

DOS weet zo in het eerste halfuur veel kansen te creëren, maar tot doelpunten komt het niet. Inmiddels staat DOS ’37 thuis tegen Nunspeet wel met 1-0 voor. Aan een gelijkspel hebben de poelänten ook genoeg, maar als SVI er nu toch eentje in weet te schieten dan staat DOS aan de verkeerde kant van de score. Zover komt het niet. In de 36e minuut geeft Twan Knul de bal mee aan Allan. Hij dribbelt eenvoudig zijn man voorbij en prikt de bal in de korte hoek binnen. Vlak voor rust krijgt Allan nog een grote kans na goed werk van Ruben en Raymon Beuling (inmiddels ingevallen voor de geblesseerd uitgevallen Matthijs), maar de keeper weet net op tijd redding te brengen.

Na rust doet DOS er nog een schepje boven op en binnen het kwartier staat er 0-4 op het scorebord. De tweede treffer komt op naam van Twan, die na een scherpe voorzet van Allan de bal bij de tweede paal voor het intikken heeft. De derde goal wordt gemaakt door Ruben, die de bal na goed voorbereidend werk van Raymon, knap binnenschiet en zijn nieuwe ploeg op een grotere achterstand zet. In de 58e minuut mag Allan op de rand van de zestien meter een vrije bal gaan nemen, nadat Klaas Jan Mulder tegen de grond was gewerkt. Met zijn rechter schiet Allan de bal langs de muur en laag in de korte hoek tegen de touwen. Enkele minuten later start Klaas Jan een nieuwe aanval over rechts. Via Raymon wordt het spel verlegt naar links, waar Burak Alp de bal ontvangt. Met een enorme pegel schiet hij de bal boven in de verre kruising binnen.

Met een voorsprong van vijf doelpunten en nog twintig minuten te spelen kan er eigenlijk niks meer mis gaan. Maar de trouwe aanhang, ook in deze belangrijke wedstrijd weer massaal meegereisd naar Zwolle, heeft dit seizoen al heel wat voor de kiezen gekregen. Bram Freie, hoofdtrainer van SVI, brengt in de 73 minuut drie verse krachten. Binnen enkele minuten ligt de bal al achter doelman Kevin Dijkstra. Thom Kooke profiteert door niet goed verdedigd werk meteen en verrast Kevin met een geplaatst schot in de hoek. Spannend wordt het niet, want vrijwel direct weet DOS de score uit te breiden. Allan lijkt een hattrick te maken, maar zijn schot beland op de paal. De topscorer van DOS blijft alert en weet de bal alsnog voor te krijgen, waar Twan volledig vrijstaand weet te profiteren en de zesde treffer aantekent. Weer een minuut later schiet Nathan van Rijn uit een vrije bal uitstekend raak. In de 81e minuut is het opnieuw vissen voor Kevin. Nu is het invaller Twan Zuidmeer die weet te scoren.

En dan is het met nog tien minuten te spelen ineens 3-6. Nog steeds niet echt spannend. Mede doordat Nunspeet inmiddels op 1-1 is gekomen tegen DOS ’37 en De Merinos op ruime achterstand staat tegen DTS ‘35 Ede. Maar toch, je weet het dit seizoen maar nooit. Tijd voor verse krachten aan DOS zijde. Twan Knul (Berkum), Burak Alp (KHC) en Nick Notrot (KHC) verdienen in hun laatste wedstrijd in het geelzwart een verdiende publiekswissel. Zij verlaten onder luid applaus het veld. In het veld komen Jochem van Putten, Leroy Krijn en Mitchell Hooisma. De laatste twee spelen ook hun laatste match voor de poelänten. Leroy stopt als selectiespeler bij DOS en Mitchell vertrekt naar KHC. Gelukkig blijft de spanning uit en kan iedereen na het laatste fluitsignaal van de goed leidende arbiter Wijma opgelucht adem halen. DOS Kampen is ook volgend seizoen 1e klasser.

Opstelling DOS Kampen: Kevin Dijkstra, Martijn Barneveld, Nick Notrot (80e Leroy Krijn), Burak Öztürk (15e Toine Mulder), Ruben Meijer, Klaas Jan Mulder, Burak Alp (80e Mitchell Hooisma), Robin Mulder, Matthijs de Blok (40e Raymon Beuling), Twan Knul (80e Jochem van Putten), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries