twee overijsselse winnaars tijdens landelijke finale van kunstbende 2022

De winnaars van de finale van Kunstbende 2022 zijn bekend, waaronder twee Overijsselse jongeren! De finale vond plaats tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in de Kromhouthal in Amsterdam op 26 juni 2022. Honderd acts streden in de categorieën Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater om de felbegeerde Kunstbende Award. De Overijsselse winnaars mogen hun werk laten zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en op Mañana Mañana Festival.

De Overijsselse voorronde vond plaats op zaterdag 26 maart 2022 waarbij er ruim 120 jongeren streden voor een plek in de finale. Zeven gelukkige prijswinnaars is dat daadwerkelijk gelukt en zij mochten zichzelf nogmaals bewijzen in de finale. Uiteindelijk vielen er maar liefst twee jongeren uit Overijssel in de prijzen:

1e prijs Expo: Milou Laroussiyen (17 jaar, uit Wierden)

1e prijs Muziek: Luc Mats (15 jaar, uit Zwolle)

Bij Milou was de jury unaniem: “Dit is zo’n compleet en gelaagd werk, hier kunnen we niet omheen. Het is een soort Sagrada Familia die misschien nooit af is, maar die je elke keer weer opnieuw wil zien. Schitterend!”. Ook Luc wist de jury omver te blazen: “Als je zó live kan overtuigen en ook nog eens alles zelf produceert, dan ligt er een hele grote toekomst voor je in het verschiet!”. Beide Overijsselse winnaars mogen hun werk laten zien op een mainstage waarbij Milou haar werk mag exposeren in het Stedelijk Museum te Amsterdam en Luc mag optreden op Mañana Mañana Festival.

Ontwikkelingstraject & stimuleringsprijzen 
Iedere jongere kan gratis member worden van Kunstbende en meedoen aan tutorials en workshops om zichzelf creatief te ontwikkelen. Op een online prikbord kunnen ze oproepjes doen voor videoclipmakers, bandleden enzovoort. Via voorrondes door het hele land stromen de beste acts door naar de finale. Daarna worden de nummers één een jaar lang door een persoonlijke coach klaargestoomd voor een optreden op een groots podium, van Mysteryland tot het Stedelijk Museum Amsterdam. Check alle stimuleringsprijzen op kunstbende.nl/festival.

Kunstbende
Kunstbende is dé creatieve community voor iedereen van 13 t/m 18 jaar. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Fonds voor Cultuurparticipatie, ArtEZ University of the Arts en diverse andere partners en sponsors. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals Trijntje Oosterhuis, Abdelkader Benali, Kalvijn en Martin Garrix.