Gedenkplaat Kamper klokkengieter Geert van Wou opnieuw onthuld

Vrijdagmiddag heeft wethouder van kunst en cultuur Nieke Jansen de gedenkplaat van de beroemde Kamper klokkengieter Geert van Wou opnieuw onthuld. De gedenkplaat heeft een stevige restauratie ondergaan. Hier was de Kamper edelsmid Sven de Lang voor verantwoordelijk.

Gerardus van Wou (Nijmegen, ca. 1450 – Kampen, 1527) wordt beschouwd als de belangrijkste luidklokkengieter die Europa gekend heeft. Zo goot hij in 1479 een kleine voorslag voor de Domtoren van Utrecht. Een jaar later vestigde hij zich in Kampen. Van Wou dankt zijn reputatie vooral aan zijn zware geluien, die hij veelal goot voor steden in Duitsland, zoals Hamburg, Osnabrück (verloren), Recklinghausen (drie klokken, 1500), Braunschweig (drie klokken, 1502) en Erfurt.
Voor Erfurt maakte hij in 1497 de beroemde E klok Gloriosa met een gewicht van ongeveer 11.400 kg.