Kamper Kogge terug van zee

De Kamper Kogge is afgelopen vrijdag teruggekeerd bij de Koggewerf na een tocht van 13 dagen naar de Havendagen in Terneuzen, waar de Kogge aan de kade te bezichtigen was tussen een mooi gezelschap van een Belgisch marinevaartuig, een enorme drijvende bok en diverse zeeslepers. De Kogge heeft in dit jaar een druk vaarseizoen met bezoeken aan zo’n zes evenementen, afgewisseld met korte vaartochten rond Kampen.

In Terneuzen verwelkomde de bemanning, gekleed in middeleeuwse kleding zo’n 1700 bezoekers aan boord. Zelfs tot diep in de avond was er nog vraag om een kijkje op de Kogge te mogen nemen. De wind was de bemanning goed gezind; zowel op de heenreis richting Zeeland als op de terugreis via Den Oever draaide de wind dagelijks mee met de vaarroute. Mooi meegenomen, want onder zeil vaart de Kogge het prettigst en scheelt het daarnaast aanzienlijk in de brandstofkosten. Voor een ieder was de lange tocht langs de hele Noordzeekust een prachtige ervaring, met vanaf zee een heel nieuw gezicht op IJmuiden, Scheveningen en Zandvoort.

De Kogge vaart op 11 juli naar Maasbommel voor de opluistering van een Hanze-evenement. Een bijzondere tocht “binnendoor”, waarvoor het nodig is de mast vier keer van en op het schip te takelen. Daarna volgt op 13 augustus het Waterweekend in Medemblik, waarna de Kogge doorvaart naar Terschelling. Het seizoen wordt in september en oktober afgerond met diverse vaartochten rond Kampen en TV-opnames voor omroep MAX. Ook als vrijwilliger meevaren op de Kogge? Mail naar: dirkkamperkogge@outlook.com