Oekraïense schooljeugd maakt hooibaalkunst

Even ver weg van de oorlog, niet alleen in kilometers maar ook in hun hoofd.

Basisschoolkinderen die verblijven in Kamperzeedijk genoten vandaag van een dagje uit bij natuurboerderij Het Kamperriet. Ze maakten van iets gewoons iets bijzonders.

Het was een ideetje van Jannie, die samen met Henk de natuurboerderij runt in het prachtige buitengebied tussen Genemuiden en Kampen. Naast het melkveebedrijf ontvangen ze op “Het Kamperriet” groepen jongeren en volwassenen. De bezoekers kunnen er natuurlijke routes lopen, een workshop melken volgen en bijvoorbeeld aan geitencoaching en koeknuffelen doen.

Maar de Oekraïense kinderen gingen deze week heel iets anders doen. Met kwast en verf gingen ze aan de slag met hooibalen. Op het plastic van de balen maakten ze ‘boerenkunst’. Dat ze hun land zeker niet vergeten, werd al snel duidelijk. Niet in de laatste plaats door de geel-blauwe vlag. Die her en der werd geverfd.

Daarnaast werd er gestoepkrijt en mochten de kinderen zelf melken. Niet met een echte koe, maar wel eentje die er op leek. Jannie, glimlachend: En dan zie je dat een koe melken in alle talen hetzelfde is.’

De kinderen beleefden zo een heerlijke activiteit, die was geregeld door de gemeente Zwartewaterland.