Herhaalprik tegen corona vanaf half september in Zwolle, Deventer en Hardenberg

Vanaf half september kan iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad een (extra) herhaalprik krijgen. De eerste groep die wordt uitgenodigd zijn ouderen en andere medische risicogroepen. Om snel en efficiënt een grote groep te kunnen vaccineren, start GGD IJsselland hiermee op de drie grote locaties in Zwolle, Deventer en Hardenberg.

Verhuizing Hardenberg naar evenementenhal, dichtbij locaties tijdelijk gesloten

“We verwachten in het begin van deze nieuwe vaccinatieronde de grootste groep mensen. Om dan snel en efficiënt te kunnen prikken, heb je ruimte nodig”, vertelt projectmanager Testen en Vaccineren Eric Lier. “Meer ruimte betekent meer priklijnen en dus meer prikken per uur. En ook voor de 15 minuten wachten ná je prik is voldoende ruimte nodig.” In Hardenberg gaat het vaccineren daarom weer terug naar de grote evenementenhal (het testgedeelte blijft wel aan de Kollergang in Hardenberg). Door de spreiding van de drie locaties kunnen alle inwoners in de regio IJsselland op maximaal 30 minuten rijden een herhaalprik komen halen. De herhaalprik is de eerst komende periode alleen op afspraak te halen.

“De kleinere dichtbij locaties in de overige gemeentes gaan per 1 september voorlopig dicht. Nadat de eerste grote groep is gevaccineerd, bekijken we welke dichtbij locaties weer open kunnen, zodat iedereen dicht bij huis de (extra) herhaalprik of een 1e, 2e en boosterprik kan halen. Dit hangt onder andere af van de beschikbaarheid van locaties”, zegt Eric Lier. Op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties staan alle locaties en openingsdagen- en tijden.

Waarom een herhaalprik?

Op basis van wat we nu weten over het coronavirus, verwacht het RIVM dat de ziekte dit najaar oplaait en het aantal besmettingen daardoor zal toenemen. Er wordt rekening gehouden met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar. Uit voorzorg wordt daarom weer een coronaprik aangeboden. Deze herhaalprik tegen corona verbetert de kwaliteit van het afweersysteem en daarmee de bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden. Daarnaast is de herhaalprik nodig om de zorg bereikbaar te houden en om druk op de samenleving, door bijvoorbeeld uitval van personeel, te voorkomen.

Voor wie is de herhaalprik?

Iedereen van 12 jaar of ouder die de basisserie tegen corona heeft gehad én minimaal 3 maanden geleden de laatste prik of coronabesmetting heeft gehad kan een herhaalprik krijgen. De eerste groep die wordt uitgenodigd zijn mensen van 12 jaar of ouder met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en overlijden. Bij hen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door corona sneller af. Dit zijn onder meer mensen die ook een griepprik krijgen. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact worden direct uitgenodigd. Daarna kan iedereen van 12 jaar of ouder die dat wil een afspraak maken. Hoe, wanneer en in welke volgorde wordt tegen die tijd bekend gemaakt.