Geraart Westerink nieuwe Stadsdichter van Kampen

Kampen heeft een nieuwe Stadsdichter. Geraart Westerink neemt het stokje over van Brigitte Wolthuis en wordt daarmee de vierde Stadsdichter van Kampen. Zijn winnende inzending ‘Brug’ was voor de oplettende kijker afgelopen dagen al te zien op de ramen van de Stadsgehoorzaal, Quintus, Stedelijk Museum, Stadsarchief en Bibliotheek. Geraart is, anders dan zijn voorgangers, namelijk benoemd door alle culturele instellingen samen en niet alleen door de Bibliotheek. Vele dichters deden mee aan de strijd om de titel ‘4e Stadsdichter van Kampen’. Beau Voerman en Tjitske Buwalda eindigden in de top drie.

Kampen ligt Geraart na aan het hart. Hij woont er al bijna veertig jaar en in die tijd heeft hij zich intensief verdiept in de geschiedenis van zijn woonplaats. Met zijn vele boeken en artikelen over tal van Kamper onderwerpen is Geraart dan ook zeker geen onbekende Kampenaar. Maar met gedichten kwam de kersverse Stadsdichter nooit eerder naar buiten. Hij vindt het dan ook razend spannend om op een artistieke en losse manier zijn fascinatie voor de stad en de omliggende kernen de vrije loop te laten. Verwacht van de nieuwe Stadsdichter geen ingewikkelde poëzie. Hij houdt van korte ‘versjes’ met een luchtige, relativerende toon, maar zal een kritische noot niet schuwen. Zo’n zes keer per jaar zal de Stadsdichter in opdracht van de culturele instellingen een gedicht maken. Net als de eerdere Stadsdichters zal Geraart het ambt verder op geheel eigen wijze vormgeven.

De Stadsdichter is na een zorgvuldig selectieproces gekozen door de programmeurs van de culturele instellingen van Kampen. De SAMBiQ-programmeurs hebben voor Geraart Westerink gekozen vanwege zijn toegankelijke stijl en zijn binding met Kampen en omgeving. Zij kijken uit naar de samenwerking, helemaal met het Hanze-themajaar en de plannen voor ‘Terug naar Kampen’, waarin zij verhalen willen delen over de roemruchtige academiejaren van Kampen. ‘Daar maakte Geraart zelf onderdeel van uit, dus dat gaat heel goed bij elkaar passen.’, aldus Germa Scholten namens de SAMBiQ-programmeurs.