Lezen en schrijven voor iedereen

Wethouder Bernard van den Belt wil laaggeletterdheid verminderen. “Met duidelijke taal bereik je meer.” Het boekje van het Taalpunt ‘Ik vertel je mijn verhaal’ helpt hem hierbij.

Wist u dat ongeveer 1 op de 6 volwassenen in Nederland moeite heeft met lezen en schrijven? Dat is in de gemeente Kampen niet anders! Daarom omarmen wij de Week van lezen en schrijven van 8 t/m 15 september. De week is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven.

Tekst gaat verder onder foto

Wethouder Bernard van den Belt krijgt van Taalpunt Kampen het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’.

Taalpunt Kampen helpt

Taalpunt Kampen leert mensen beter lezen en schrijven. Dit doen ze gratis en graag. Maar hulp vragen kan lastig zijn. Dan hebben mensen net dat zetje nodig. En niet iedereen weet dat Taalpunt Kampen helpt. Het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’ helpt daarbij. In het boekje staan verhalen van Kampenaren. De verhalen staan in gewone taal. Zo kan bijna iedereen ze goed lezen en begrijpen. Achterin het boekje staat hoe je het Taalpunt kunt bereiken.

Gemeente Kampen voor duidelijke taal

Taalpunt Kampen overhandigt een boekje aan wethouder Bernard van den Belt. Het Taalpunt zegt hiermee dat de manier waarop bedrijven, instellingen en ook de gemeente Kampen communiceren, praten en schrijven, vaak veel te moeilijk is. Dat kan anders, beter, eenvoudiger. Wethouder Van den Belt: “Met duidelijke taal bereik je meer. Ik vind het belangrijk dat iedereen snapt wat wij als gemeente Kampen zeggen. Daarom willen wij graag duidelijke taal gebruiken. Dit hebben we bijvoorbeeld heel bewust gedaan in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen in Kampen. Het gevolg: meer mensen gingen stemmen, want meer mensen begrepen de tekst. Net zo belangrijk is het dat mensen beter leren lezen en schrijven. Daarvoor doe ik mijn best. Het boekje ‘Ik vertel je mijn verhaal’ geef ik daarom aan iedereen in de gemeenteraad en in het college. Zo draag ik de boodschap binnen de gemeente verder. En er komt een gezamenlijke aanpak met het Taalpunt, Welzijn, Onderwijs, woningcoöperaties en Impact.” 

Aanpak gemeente Kampen

De aanpak van gemeente Kampen is om eerst de mensen te vinden die moeite hebben met lezen en schrijven. Als je niet weet om wie het gaat, kun je immers ook niet helpen. Dit zoeken gaat bijvoorbeeld via scholen of schuldhulpverlening. Daarna is de aanpak gericht op het opleiden van mensen. Dit kan de gemeente Kampen niet alleen. Alle partijen in gemeente Kampen die kunnen helpen, helpen ook mee. Vier keer per jaar gaan ze met de koppen bij elkaar zitten om te bepalen wat er moet gebeuren. Hierin helpen natuurlijk ook de twee taalpunten in Kampen mee: Taalpunt Kampen en W&L. Taalpunt Kampen is vooral voor de Nederlanders die in Kampen wonen en W&L voor mensen die uit een ander land komen.