DOS vergeet zich te belonen. Zege glipt in eindfase door de vingers

Net als vorige week tegen Epe speelde DOS dit keer tegen een onbekende tegenstander. Noordscheschut kwam vorig seizoen uit in de hoofdklasse, maar daarin kwam het duidelijk te kort. Het verhaal van beide wedstrijden vanuit DOS-zijde bekeken komt helaas op hetzelfde neer. De betere ploeg, meer kansen, op voorsprong komen en uiteindelijk met een kater achterblijven. Waar het elftal van Johan Pitstra vorige week nog één punt mocht meenemen stond het nu helemaal met lege handen.

En ook nu leek het daar lange tijd niet op. DOS nam het initiatief en probeerde voetballend openingen te vinden in de hechte defensie van Noordscheschut. Na ruim tien minuten nam Ayoub Lakhloufi het vijandelijke doel onder vuur, maar zijn schot werd geblokt. De bal kwam van grote hoogte bij Allan Bakker terecht. Op circa vijf meter voor de goal plukte hij met een handige voetbeweging de bal ineens uit de lucht. Het werktuig zeilde rakelings naast het doel van keeper Roy Boertien. 

Het tempo lag te laag om het de tegenstander echt lastig te maken. DOS wil het opbouwend blijven proberen, maar het is slordig. Noordscheschut hanteert veelvuldig de lange bal en is af en toe dreigend uit dode spel situaties. Zo ook in de 28e minuut. Een hoge bal komt in de zestien terecht bij aanvoerder Nick Koster. Doordat de aanname niet fantastisch is raakt hij de bal ook maar half en kan Justin Bruins de bal uiteindelijk eenvoudig oprapen.

De beste kans in de eerste helft is voor DOS Kampen. In de 30e minuut breekt Matthijs de Blok over rechts door. Hij weet Ayoub te bereiken en nu heeft hij wel voldoende ruimte voor een uithaal. Doelman Boertien is gezien, maar even verderop staat nog Ton Kamping om de bal vlak voor de doellijn weg te halen.

In de eerste de beste uitval na de theepauze kwamen de geelzwarten op voorsprong. DOS verraste met een snelle aanval de tegenstander. Allan ging in de hoogste versnelling richting het strafschopgebied. Matthijs was op rechts mee gesprongen. Met een perfecte korte combinatie kwam de bal weer bij Allan. Met een fraai krullend schot knalde hij de bal in de verre hoek. Niet veel later stond Allan weer aan de basis van een nieuwe aanval. Rand zestien gaf hij een voorzet. Via een overstapje van Ayoub kwam de bal terecht bij Raymon Beuling. Zijn schot ging echter ruim voorlangs. In de 57e minuut drong Noordscheschut gevaarlijk door, maar wist Raymon tijdig in te grijpen door de bal tot corner te verwerken. De corner leverde de gasten niks op, DOS kon zelfs een snelle counter opzetten. Op eigen helft werd Allan al gevloerd en sloeg de vlam even in de pan. Het opstootje dat volgde werd door scheidsrechter Kiremit zonder kaarten afgedaan. Enkele minuten later moest de arbiter wel een gele prent tonen aan Kevin van Dalen. Matthijs ontsnapte over rechts en Van Dalen werkte hem onreglementair tegen de grond. 

Voetballend was er pas weer de nodige opwinding in de 72e minuut. Invaller Thomas Stam speelde zichzelf knap vrij en zag in de zestien meter Allan staan. De rappe aanvaller had weinig bedenktijd nodig om zijn actie te maken. Met twee knappe reddingen wist goalie Boertien een grotere achterstand te voorkomen. Vijf minuten later een vrijwel identieke situatie. Dit keer stond Raymon aan de basis van de kans van Allan. Zijn schot belandde in het zijnet. 

De tijd begon te dringen voor Noordscheschut, maar veel haast maakten de gasten niet. DOS had allang de wedstrijd in het slot moeten gooien, maar goed 1-0 levert ook drie punten op. Toch kantelde de wedstrijd nog in de laatste acht minuten. Een grote kans van Jos Kroezen werd afgeslagen en DOS verliet de defensie. De afgeslagen bal kwam voor de voeten van Rynald Vos. In de rebound knalde hij de bal hard en hoog tegen de touwen. In de 85e minuut drong Noordscheschut nogmaals de zestien binnen. Een voorzet van links werd er niet uitgehaald. Ter hoogte van de tweede paal en op de rand van het strafschopgebied stond Van Dalen te wachten. Met een droge knal schoot hij onberispelijk binnen. 

Zo stapte het elftal van trainer Berry Zandink volkomen onverwacht nog als winnaar van het veld. Voor de poelänten restte een enorme teleurstelling. Twee keer de bovenliggende partij en twee keer vergeten de nekslag uit te delen aan de tegenstander. Drie keer is scheepsrecht! Volgende week is SVI de opponent. Een ploeg die nog met lege handen staat na twee duels. 

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot, Toine Mulder (51e Raymon Beuling), Martijn Barneveld, Robin Mulder (83e Burak Öztürk), Job ter Burg, Nick Hendriks, Ayoub Lakhloufi (83e Rick Diender), Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (66e Thomas Stam), Allan Bakker.

Door: Jan de Vries