Bach-festival op Hinsz-orgel Bovenkerk Kampen

Op de donderdagen 13 en 20 oktober vindt er een klein Bach-festival plaats in de Bovenkerk te Kampen. De organiste dr. Jolanda Zwoferink zal met haar echtgenoot Henco de Berg het Hinsz-orgel bespelen; 13 oktober tijdens een orgelconcert en 20 oktober bij een symposium.

Op 11 februari promoveerde Zwoferink aan de K.U. Leuven/Luca school of Arts te Leuven op de orgelwerken van Johann Sebastian Bach in relatie tot de Midden-Duitse orgels die Bach bespeelde. Deze instrumenten stonden voornamelijk in Thüringen en Saksen.

‘Het Hinsz-orgel van de Bovenkerk is uitermate geschikt voor de orgelwerken van Bach. Ik ben op zoek gegaan naar de klank die Bach graag wenste, en het resultaat is verbluffend. Niet alle aspecten die Bach wenste zijn in het orgel aanwezig, maar door de zangrijke en diepe orgelklank is het orgel zo’n beetje het beste dat we in Nederland hebben voor Bachs orgelcomposities. Van Bach is bekend dat hij graag organist had willen zijn van een groot orgel, het Hinsz-orgel van de Bovenkerk had hem zeker tevredengesteld’, aldus dr. Zwoferink

Op het programma van het concert op 13 oktober staan werken van J.S. Bach; Henco de Berg zal onder andere improviseren op het thema BACH.

20 oktober zal Zwoferink haar onderzoek presenteren in woord en toon. De middag zal worden afgesloten met een orgelconcert.
Van Zwoferink haar proefschrift ‘Het Bach-orgel’ verschijnt een handelseditie welke tijdens het orgelconcert op 13 oktober wordt gepresenteerd. Zowel het concert als het symposium zijn vrij toegankelijk.


U bent welkom op de volgende activiteiten:
•       orgelconcert door Jolanda Zwoferink & Henco de Berg – Hinsz-orgel – donderdag 13 oktober 19.30 uur, Bovenkerk Kampen
•       Bach-orgelmiddag, waarbij Jolanda Zwoferink haar onderzoek presenteert in woord en klank aan het Hinsz-orgel – donderdag 20 oktober 13.30 uur – 17.00 uur, Bovenkerk Kampen