Doelpuntenfestijn eindigt in het voordeel van DOS ( 4-3 )

Foto: Marc Maurer

Wat vooraf door slechts weinigen voor mogelijk werd gehouden was na dik negentig minuten de waarheid. DOS Kampen bracht de ongeslagen koploper de eerste nederlaag toe. Met prima voetbal, hard werken en een enorm doorzettingsvermogen. En daarnaast een fabelachtig goed keepende Justin Bruins en aan het eind enig fortuin. Dat moet er dan ook eerlijk bij vermeld worden.

Daar leek het aanvankelijk niet op. Al binnen een paar minuten keken de geelzwarten tegen een achterstand aan. Lucky Akot liet zich langs de zijlijn eenvoudig van de bal afzetten. Het schot van Jip Kemna werd vervolgens van richting veranderd en zeilde zo het doel in. Binnen tien minuten had de score al verder uitgebouwd kunnen worden, maar tot twee keer toe hield Justin DOS in de wedstrijd. Het elftal van trainer Johan Pitstra bleef onverstoord en kreeg na deze openingsfase zelf ook mogelijkheden. Allan Bakker nam het vijandelijk doel twee keer onder vuur. Een keer ging zijn inzet over en de tweede uithaal miste kracht. In de 15e minuut verdiende DOS een corner door goed werk van Lucky. De hoekschop werd scherp ingedraaid door Matthijs de Blok. Vanuit de vijfmeter kopte Job ter Burg snoeihard in de kruising binnen.

De daaropvolgende tien minuten ging de storm liggen. Het bleek van korte duur. In de 24e minuut werd Allan de diepte ingestuurd. Zijn schot vanaf links werd door goalie Justin Juffer gekeerd. Slechts twee minuten later was Quick ’20 gevaarlijk. Yusuf Koroma haalde op rechts de achterlijn. Hij bracht de bal voor het doel en de uithaal van dichtbij van Peter Ilia werd met een supersnelle reflex door Justin uit zijn doel geslagen. De corner bracht opnieuw een kans. Dit keer bracht Justin redding op een schot van Kemna. Ook DOS deed van zich spreken. In de 29e minuut wurmde Allan zich langs drie tegenstanders om vervolgens met een slim balletje Matthijs in stelling te brengen. Oog in oog met doelman Juffer verzuimde hij de grote kans te verzilveren. Twee minuten later was het wel raak. Na een goede ingreep van Lucky werd Allan door Ayoub Lakhloufi vanaf eigen helft aan het werk gezet. Hij sprintte zijn tegenstander eruit en stond binnen enkele seconden in het vijandelijk strafschopgebied. De rappe buitenspeler bleef koel en verschalkte Juffer door beheerst laag binnen te schieten. Lang kon DOS niet van de voorsprong genieten. Binnen drie minuten was het alweer gedaan met de vreugde. De defensie stond even niet goed georganiseerd en de behendige Ilia stond volledig vrij in de zestien meter. Met een afgemeten trap schoot hij over Justin in de verre hoek raak. Vlak voor de theepauze kreeg Ayoub na een mooie stiftbal van Allan nog een enorme kans om de thuisploeg weer op voorsprong te zetten, maar de doelman kwam als winnaar uit de strijd.

De eerste fase na rust had het elftal van Rene Nijhuis wat meer balbezit, maar DOS was dreigender. Pas in de 67e minuut moest één van beide Justins weer ingrijpen en dat was de doelman van de gasten. Na een verre trap van invaller Rick Diender kwam Allan aan de bal. Opnieuw was hij zijn directe tegenstander te slim af en met een schot in de korte hoek dwong hij de keeper tot een moeizame redding. Niet veel later bracht de Kamper doelman Justin redding op een inzet van Ilia. In de 71e minuut brak Nick Hendriks op links door. Na het omspelen van enkele tegenstanders speelde hij de bal breed op Raymon Beuling. Hij trok iets naar binnen, verschafte zich de nodige vrijheid om daarna in de verre hoek de derde treffer voor de poelänten binnen te schieten. Vijf minuten later werd de score verder uitgebreid na een slim uitgespeelde counter, waarbij Allan en Raymon in goed samenspel Matthijs de gelegenheid gaven om ook op het scorebord te komen. 

Met 4-2 leek het verzet van Quick ’20 wel gebroken, maar dat bleek niet het geval. In de 82e minuut schoot Frank Eulderink, na een slim passje van Koroma, van dichtbij de bal in het dak van het doel. DOS kwam in de slotfase enorm onder druk te staan en het leek een kwestie van tijd dat de gelijkmaker zou vallen. In de 86e minuut werd Koroma door aanvoerder Martijn  Barneveld tegen de grond gewerkt met een terecht gegeven penalty als gevolg. Eulderink ging achter de bal staan. Zijn inzet ging echter ruim naast het doel van Justin.

En zo kwam DOS Kampen als winnaar uit de strijd van een bijzonder vermakelijk duel met veel doelpunten en nog veel meer kansen. Na het laatste fluitsignaal konden sommige spelers amper meer op hun benen staan, zoveel energie had deze wedstrijd gekost. Maar de euforie had natuurlijk de overhand. En terecht. Wat een geweldige prestatie. Elke speler verdiend een dik compliment. 

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot (64e Rick Diender), Jake Stam (83e Marc ter Steeg), Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (87e Mischa van der Stoel), Ayoub Lakhloufi, Raymon Beuling (87e Mark Sollie), Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok, Allan Bakker.

Door: Jan de Vries