Eerste competitienederlaag Wilsum

CSV’28 heeft Wilsum zaterdag de eerste nederlaag in de competitie toegediend. Wilsum begon prima aan de wedstrijd en kreeg via Gert Jan Sollie een goede kans op de openingstreffer. Naarmate de wedstrijd vorderde nam CSV’28 steeds meer het initiatief. Na een flitsende aanval kwamen de bezoekers op 0-1. In het tweede bedrijf was Wilsum dichtbij de gelijkmaker, maar de paal stond een doelpunt van Tomas van der Weerd in de weg. Na een fout van goalie Jesse Riezebos werd het 0-2 en in de blessuretijd nog 0-3. Een verdiende nederlaag voor Wilsum, want de ploeg van trainer Christiaan Akse speelde bij lange na niet goed genoeg.

Na het vrije weekend van vorige week moest Wilsum het vandaag opnemen tegen CSV’ 28. De ploeg uit Stadshagen was vorig weekend niet vrij, maar boekte in het bekertoernooi een knappe 4-2 overwinning op tweedeklasser OWIOS. Wilsum wist dus dat het een lastig duel zou worden. Wat het voor Wilsum nog lastiger maakte, was dat men sterkhouders Rienk vd Wetering en Teko Malanda moest missen. Wilsum startte als volgt: Jesse Riezebos, Patrick Plette (c), Noël Hofstede, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Daniël Niemeijer – Tomas van der Weerd, Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven. De ruim bezette bank van Wilsum bestond uit Joram Riezebos, Marijn Mijnheer, Dennis Zwanepol, Danny Beks, Sander Riezebos, Melvin Hofstede en doelman Arjen Boeve.

Wilsum begon goed aan het thuisduel tegen CSV. De oranjehemden zetten de gasten direct onder druk, waardoor men veelvuldig de lange bal moest spelen. Dit was dikwijls een prooi voor Wilsum. Na 15 minuten kreeg Wilsum een grote kans om op een verdiende voorsprong te komen. Patrick Plette onderschepte een slordige pass en gaf de bal aan Tomas van der Weerd. Laatstgenoemde had een prachtige steekpass op Gert Jan Sollie in huis. Sollie schoot, één op één met de doelman, nipt naast. Aan de andere kant werden de gasten gevaarlijk uit een hoekschop, maar Gert Jan Sollie bracht redding op de lijn. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de gasten steeds sterker en Wilsum steeds slordiger. De thuisploeg koos heel vaak voor de lange bal, ook omdat er nauwelijks om een bal in de voeten werd gevraagd. Dit leidde tot veel balverlies, waardoor Wilsum constant achter de bal aan moest.

Na 36 minuten spelen profiteerden de gasten hier optimaal van. Na wederom een lange bal en balverlies, kon CSV snel omschakelen. De steekpass op de rechtsbuiten was uitstekend en over zijn afronding mag hetzelfde worden gezegd: 0-1. Vlak voor rust leek Wilsum onderweg naar de gelijkmaker. Bart Schoonhoven was menig verdediger te snel af, ging op de doelman af, maar werd nog net buiten het strafschopgebied neergelegd door de linksback van de gasten. Vele Wilsummers dachten aan het ontnemen van een scoringskans en dus een rode kaart voor de linksachter, maar de scheidsrechter ging hier niet in mee en hield zelfs de kaarten op zak. De vrije trap die volgde werd in de muur geschoten en leverde zo niets op. Zo gingen beide ploegen met een 0-1 stand de kleedkamers in.

In de rust gaf trainer Akse aan dat Wilsum goed was begonnen aan de wedstrijd, maar dat men steeds slordiger werd. Wilsum vergat te voetballen, terwijl die ruimte er wel lag. Dit moest natuurlijk anders!

Ook de start van de tweede helft was goed van Wilsum. Men kreeg al heel snel de kans op 1-1. Na een voorzet vanaf links schoot de bal langs iedereen, behalve Tomas van der Weerd. Van der Weerd haalde vol uit, maar zag zijn krachtige inzet op de paal verdwijnen. Zo bleef het 0-1. Deze kans gaf de Wilsumse burger moed, maar ook in de tweede helft koos Wilsum veel te snel voor de lange bal. De gasten namen het initiatief wederom over en kregen een beste kans om de voorsprong te verdubbelen. Na een scrimmage in het strafschopgebied kon de spits van CSV een gaatje vinden om uit te halen, maar zijn inzet belandde op de lat. Even later werd het alsnog 0-2. Doelman Riezebos, die verder een uitstekende wedstrijd keepte, werd aangespeeld. Hij schoot de bal uit, maar deed dit precies in de voeten van de linksbuiten. Die profiteerde dankbaar en schoof de bal in het lege doel: 0-2.

Na deze treffer besloot Akse in te grijpen; Dennis Zwanepol kwam in de ploeg voor Patrick Plette en Melvin Hofstede verving Bart Schoonhoven. Weer iets later kwamen Joram Riezebos en Marijn Mijnheer in de ploeg voor Tomas van der Weerd en René Dorgelo. Wilsum ging op jacht naar de aansluitingstreffer, maar dwong te weinig af om hier aanspraak op te maken. Melvin Hofstede was nog eenmaal dichtbij, maar zijn kopbal was een prooi voor de doelman. In de laatste 10 minuten loste Danny Beks Jelmer Sollie nog af. In blessuretijd werd het nog 0-3. Na een snelle counter werd doelman Riezebos omspeelt en werd de bal in het lege doel geschoven: 0-3. Vlak na deze treffer klonk het eindsignaal.

Deze eerste competitienederlaag is volledig verdiend te noemen. Wilsum begon nog wel goed aan het duel, had ook zeker wel op voorsprong kunnen komen, maar CSV was over de hele wedstrijd gezien duidelijk de betere. Wilsum kan alleen maar leren van deze nederlaag en men zal proberen om volgende week beter voor de dag te komen. Ook dan staat er weer een lastige wedstrijd op het programma. Wilsum gaat dan op bezoek bij Reaal Dronten. De Drontenaren worden door vele kenners gezien als titelkandidaat.

Verslag: Patrick Plette