DOS trekt verdienstelijke remise over de streep

SVZW had in de eerste fase van de wedstrijd een licht veldoverwicht met meer balbezit, maar de kansjes waren er voor DOS. Een prima actie van Sam Zwanepol stond aan de basis van de eerste mogelijkheid. Hij trok van links naar binnen en wist de bal vanaf rand zestien op de mee opgekomen Lucky Akot te krijgen. Zijn schot miste kracht en was zo een makkelijke prooi voor doelman Julian Bakker. Daarna waren er nog twee schoten vanuit de tweede lijn door Raymon Beuling en Matthijs de Blok. Ook deze konden eenvoudig gekeerd worden door de keeper.

Het eerste grote gevaar kwam van de gasten. Een afgemeten voorzet werd uitstekend door Tom ter Hogt van dichtbij hard richting de hoek van het doel gekopt. Justin Bruins kon de bal met een knappe reflex met één hand over zijn goal tikken.

Na twintig minuten brak een periode aan waarin er weinig noemenswaardig op het veld gebeurde. Het publiek dat een plek in de zon had uitgezocht kon daar rustig met de ogen dicht van genieten. In de 35e minuut was het zaak om weer alert te zijn. Vanuit een aanval over links zag Nick Hendriks op de rand van de zestien meter Job ter Burg vrijstaan. De jonge centrale verdediger bedacht zich niet en haalde met links flink uit. De bal vloog over de keeper heen en belandde in het dak van het doel. 

Na de theepauze was het snel gedaan met de voorsprong van de poelänten. Met een vlotte aanval speelde SVZW DOS uiteen, waarna Bas ter Hogt de bal, net buiten het strafschopgebied, strak laag in de hoek binnen wist te schieten. DOS herpakte zich snel en niet veel later mocht het elftal van Joram Hendriks opgelucht ademhalen nadat een scherpe voorzet van Raymon bij de tweede paal niet werd binnen gelopen door een medespeler. Ook ‘de Zwaluwen’ gingen vol voor de winst. Het tempo ging wat omhoog en er was meer strijd. In de 63e minuut leverde dit een niet te missen kans op. Een lage voorzet van Levi Opdam leek bij de tweede paal ingegleden te worden door Tom ter Hogt, maar de bal ging nipt naast tot grote opluchting van de geelzwarten. 

SVZW bleef de rest van de tweede helft grotendeels de bovenliggende partij. DOS kwam zelden meer van de eigen helft, maar tot kansen leidde het overwicht niet. De thuisploeg wist in de slotfase nog twee mogelijkheden te creëren. Een harde pegel van circa twintig meter van de voet van Nick ging rakelings naast. In de extra tijd mocht DOS nog een vrije bal nemen. Een voorzet van Mischa van der Stoel werd bij de tweede paal door Mark Sollie net over gekopt. Tussen beide pogingen door moest Justin nog eenmaal redding brengen vanuit een schot uit de draai van Jesper Middelkamp. 

Zo bleef na ruim negentig minuten spelen, onder leiding van de uitstekend fluitende arbiter Braaksma, het haperende scorebord op 1-1 staan. Gezien de kansenverhouding een terechte puntendeling. Maar gevoelsmatig zal DOS er meer tevreden mee zijn dan SVZW. Hopelijk nemen de mannen van Johan Pitstra dit positieve gevoel mee naar de volgende wedstrijd uit tegen v.v. Heerenveen. Bij winst neemt het elftal afstand van de onderste plekken op de ranglijst en schuift het op naar een meer comfortabele positie in de middenmoot.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot, Jake Stam, Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks (86e Mark Sollie), Marc ter Steeg, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Matthijs de Blok (82e Rick Diender), Sam Zwanepol.

Door: Jan de Vries