Remise tussen Wilsum en Wijthmen

Wilsum is er zaterdag niet in geslaagd om de volle buit te pakken tegen Wijthmen. In een matig duel, waarbij de grasmat ook zeker niet meehielp, kwam Wijthmen al vroeg op voorsprong. Pas in de tweede helft wist Wilsum wat meer druk op het doel van Wijthmen te zetten wat uiteindelijk in de verdiende gelijkmaker resulteerde. Wilsum had daarna nog een half uur om op jacht te gaan naar een overwinning, maar ondanks een veldoverwicht werd er niet meer gescoord.

Na de 3-0 nederlaag van vorige week tegen HTC wist Wilsum dat het vandaag anders moest. Midweeks werd er geoefend tegen Genemuiden 2 en dit duel werd met zeer goed voetbal met 6-2 gewonnen. Het levert dan geen 3 punten op, maar wel een dosis zelfvertrouwen. Wilsum startte vandaag als volgt: Jesse Riezebos, Dennis Zwanepol, Patrick Plette (c), Marijn Mijnheer, René Dorgelo – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Gert Jan Sollie. Tomas van der Weerd, Bart Schoonhoven, Jelmer Sollie. Aangezien het 2e elftal van Wilsum niet speelde, was de bank zeer ruim bezet en zaten er welgeteld 8 spelers op de bank.

Wilsum wilde Wijthmen direct onder druk zetten om zo de gasten het gevoel te geven dat er niets te halen viel. Dat dit absoluut niet lukte in de eerste helft mag een understatement genoemd worden. Wijthmen speelde elke bal direct lang en hier had Wilsum in de eerste helft moeite mee. Dikwijls belandde de bal in de voeten van een speler van Wijthmen, waardoor de gasten gevaarlijk konden worden. Toch waren de eerste kansjes voor Wilsum, maar een schot van Bart Schoonhoven ging over en een voorzet van Tomas van der Weerd was wel gevaarlijk, maar kon niet tot doelpunt worden gepromoveerd. Wijthmen loerde op de counter met de snelle voorhoedespelers en slaagde er na 15 minuten in om de eerste kans direct te verzilveren. Een lange bal leek een prooi voor de defensie van Wilsum, zo dacht ook Marijn Mijnheer. Hij werd niet gecoacht en daardoor verrast door de rechtsbuiten die op elke bal liep. De rechtsbuiten was eerder bij de bal en schoot vervolgens heel beheerst binnen: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft had Wilsum wel veel de bal, maar was het veel te statisch. Zo werd Wilsum nauwelijks gevaarlijk. Wijthmen had vertrouwen getankt door de voorsprong en door het spelbeeld en was zelfs nog gevaarlijker dan Wilsum. Een voorzet vanaf links ging net aan iedereen voorbij en de linksbuiten schoot nog eenmaal naast. Zo stond het 0-1 bij rust.

Ook nu gebruikte trainer Akse de rust om zijn ploeg uit te leggen hoe men beter om kon gaan met het spel van Wijthmen. Maar ook in balbezit moest het allemaal een stuk beter en moest het tempo hoger. Daarnaast werd er gewisseld: Daniël Niemeijer kwam in de ploeg voor Tomas van der Weerd.

Wilsum begon goed aan de tweede helft. Wijthmen werd nu wel meteen vastgezet en de tweede helft speelde zich grotendeels af op de helft van Wijthmen. Al vroeg in de tweede helft ontsnapte Daniël Niemeijer, maar zijn schot was voor de doelman. Na een uur spelen was het wel raak. Na een prima pass van Dennis Zwanepol draaide Bart Schoonhoven weg bij zijn directe tegenstander. Vervolgens schoot de spits van Wilsum fraai raak: 1-1. En nog een half uur te spelen om de overwinning over de streep te trekken!

Wilsum bleef wel de bovenliggende partij, maar veel grote kansen werden er niet gecreëerd. Uit een hoekschop van Patrick Bastiaan ontstond gevaar voor het doel van Wijthmen, maar na een scrimmage kon Wilsum net niet het laatste zetje geven. Niet veel later moest Marijn Mijnheer geblesseerd afhaken en kwam Noël Hofstede voor hem in de ploeg. Wilsum moest waken voor de counter van Wijthmen, maar de gehele tweede helft kreeg doelman Riezebos niets te doen. Bij de gasten leek men wel tevreden met een punt. Voor elke doeltrap en elke inworp werd zeer veel tijd genomen. Dit kwam het tempo in de wedstrijd zeker niet ten goede.

Met nog 15 minuten te spelen wisselde Wilsum wederom; Alwin vd Wetering ging naar de kant en Melvin Hofstede kwam voor hem in de ploeg. Een middenvelder eraf en een aanvaller erbij. Wilsum ging vol voor de 3 punten! In het laatste kwartier werd Wilsum gevaarlijk, nadat Gert Jan Sollie knap bij zijn man wegdraaide, maar zijn inzet was een eenvoudige prooi voor de doelman. Toch wist Wilsum veel te weinig echte kansen bij elkaar te spelen. In de absolute slotfase leek Wijthmen er zelfs nog met de overwinning van door te gaan toen de rechtsbuiten richting het doel van Jesse Riezebos op kon rukken. Met een geweldige sliding, en een vervelende blessure als gevolg, voorkwam Noiël Hofstede de 1-2. Hij moest direct worden gewisseld voor Sander Riezebos.

In de 5 minuten blessuretijd werd Wilsum nog eenmaal gevaarlijk. Melvin Hofstede hield de bal goed vast in het strafschopgebied en legde de bal terug op Patrick Plette, maar zijn schot werd te veel met de buitenkant geraakt. Uit de daaropvolgende voorzet werd het weer gevaarlijk, maar kon niemand het beslissende tikje geven. Na deze mogelijkheid floot de arbiter direct voor het einde van de wedstrijd.

Na 95 minuten spelen mag geconcludeerd worden dat het gelijkspel een terechte uitslag is. Wilsum had dan wel meer de bal en een veldoverwicht, maar tot grote kansen leidde dit nauwelijks.
Na 8 wedstrijden staat Wilsum op een 6e plek. Toch hebben de oranjehemden van de laatste 6 competitiewedstrijden er slechts 1 gewonnen. Dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering moge duidelijk zijn. Volgende week gaat Wilsum op bezoek bij Ulu Spor. De Zwollenaren staan slechts 2 plekken onder Wilsum en dus wordt dit een belangrijke pot!

Vanaf deze plek willen we onze buren uit ‘s-Heerenbroek van harte feliciteren met het winnen van de 1e periode! Op 3 december staat de derby tussen Wilsum en ‘s-Heerenbroek op het programma. Op 10 december sluit Wilsum de eerste competitiehelft af met een uitwedstrijd bij Alcides. Voor deze wedstrijd, die zal beginnen om 17:00 uur, wordt zelfs vervoer en een buffet na afloop geregeld.
Maar eerst de focus op de volgende wedstrijd tegen Ulu Spor.

Verslag: Patrick Plette