Stedelijk Museum Kampen elke eerste woensdag van de maand vrij toegankelijk

Stedelijk Museum Kampen is vanaf nu elke eerste woensdag van de maand vrij toegankelijk. Met dit bijzondere initiatief wil het museum iedereen de kans geven om de combinatie van historisch erfgoed en hedendaagse kunst te komen bekijken.

Het initiatief past bij de ambitie van Stedelijk Museum Kampen om de drempel te verlagen. “Iedereen verdient het om onze combinatie van historisch erfgoed en hedendaagse kunst te zien”, zegt directeur Nynke van der Wal. “Je leert het verleden van Kampen kennen, waardoor je het heden beter begrijpt. Ook onze moderne werken bieden waardevolle inzichten. Je ervaart dit pas als je een keer in het museum bent geweest. Daarom kun je elke eerste woensdag van de maand gratis binnenlopen.”

Stedelijk Museum Kampen

Elkaar ontmoeten

Om kunst en cultuur bij zoveel mogelijk Kampenaren onder de aandacht te brengen, is het museum betrokken bij een project van stichting Het 8ste Werk. De stichting nodigt in de komende periode allerlei Kampenaren uit om tafels te beschilderen. De werken van barmhartigheid vormen het centrale thema. “Elke eerste woensdag presenteren we een aantal tafels op het Oude Raadhuisplein. Dit is voor ons een mooi moment om Kampenaren te ontmoeten. Natuurlijk hopen we dat ze daarna ook even in het museum komen kijken.”

Werken van barmhartigheid

Het project sluit aan bij de huidige tentoonstelling in het museum: Secret Garden. Deze tentoonstelling is gebaseerd op De Werken van Barmhartigheid van de Kamper schilder Jacob Maler. “We combineren dit eeuwenoude schilderij met moderne werken van internationaal gerenommeerd beeldhouwster Carolein Smit en de Gebroeders Miedema”, vertelt Nynke. “Met de tentoonstelling willen we bezoekers aan het denken zetten: welke rol speelt barmhartigheid in de samenleving van vandaag?”

Van alles te zien

Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het Oude Raadhuis en de Voormalige Synagoge. Naast de tijdelijke tentoonstelling Secret Garden beschikt het museum over een vaste collectie die uit vier onderwerpen bestaat: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. “Bezoek je het museum op de eerste woensdag van de maand, dan mag je zo lang blijven als je wil”, zegt Nynke. “Of je nu wel of niet in kunst en cultuur geïnteresseerd bent, een bezoek is altijd de moeite waard.”