Geen winnaar bij IJsselderby tussen Wilsum en ‘s-Heerenbroek

De IJsselderby tussen Wilsum en ‘s-Heerenbroek is geëindigd zoals het begon; 0-0. In de eerste helft kreeg Wilsum de grootste kans op de openingstreffer via Daniël Niemeijer. In het tweede bedrijf waren de gasten de bovenliggende partij, maar gescoord werd er niet. Zo mag geconcludeerd worden dat de 0-0, al met al, een terechte uitslag is.

De laatste weken loopt het allemaal wat minder bij Wilsum. Er werd deze week flink gepraat en geconstateerd dat Wilsum weer terug moest naar het spel van de eerste weken. Een opsteker was dat captain Rienk vd Wetering weer fit was en ook direct kon startten in de basis. De opstelling was als volgt: Teko Malanda, Patrick Plette, Marijn Mijnheer, René Dorgelo, Jelmer Sollie – Patrick Bastiaan, Alwin vd Wetering, Rienk vd Wetering (c) – Gert Jan Sollie, Bart Schoonhoven, Daniël Niemeijer. Op de bank namen Jesse Riezebos, Joram Riezebos, Noël Hofstede, Dennis Zwanepol en Melvin Hofstede plaats.

Wilsum startte goed aan het duel tegen gedeeld koploper ‘s-Heerenbroek. Wilsum zakte vandaag iets verder in, maar stond verdedigend prima. Aan de bal liet Wilsum in de beginfase best aardige dingen zien. Al heel snel leek Wilsum op voorsprong te komen, maar de treffer van Bart Schoonhoven werd terecht afgekeurd wegens een handsbal van de spits van Wilsum. Aan de andere kant zochten de gasten met name de linksbuiten in de beginfase. Vlak na de afgekeurde treffer van Wilsum leek hij ‘s-Heerenbroek op voorsprong te zetten, maar ook deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo was de openingsfase zeer leuk om te kijken en kon het vele publiek genieten van een heuse derby. De grootste kans, naast de afgekeurde treffers, op de openingsgoal was voor linksbuiten Niemeijer. Na een goede aanval van Wilsum leek Bart Schoonhoven alleen op de doelman af te gaan, maar de doelman van ‘s-Heerenbroek tikte de bal van de voeten van Schoonhoven. De bal viel vervolgens voor de fouten van Niemeijer, maar vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij de bal met zijn mindere rechtervoet net over het lege doel. Zo bleef het 0-0.

De eerste helft ging gelijk op, er werden veel duels uitgevochten, maar grote kansen ontstonden nauwelijks in de laatste 15 minuten van de eerste helft. Vlak voor rust moest Wilsum noodgedwongen wisselen. René Dorgelo liep een hamstringblessure op en moest zich laten wisselen door Noël Hofstede. Met 0-0 zochten beide ploegen de kleedkamer op.

In de rust gaf trainer Akse, die deze week zijn contract met een jaar verlengde, aan dat Wilsum met name compacter moest staan op het middenveld, omdat veel tweede ballen voor de gasten uit ‘s-Heerenbroek waren. Wilsum moest de 0 zien vast te houden en van daaruit op jacht gaan naar de overwinning.

‘s-Heerenbroek kwam gretig uit de kleedkamer. De trainer van de gasten was dusdanig ontevreden dat hij twee wissels toepaste in de rust. De groene draken zetten Wilsum direct onder druk en Wilsum kwam nauwelijks van de eigen helft af. Hele grote kansen leverde dit in de beginfase van de tweede helft niet op. Wilsum loerde op de counter, maar kwam nauwelijks over de middellijn aan het begin van de tweede helft. De gasten deden er overduidelijk een schepje bij en gingen vol op jacht naar de voorsprong, maar ook nu kregen de gasten geen grote kansen. Een paar schoten van afstand leverden geen problemen op en ook de gasten waren te onzorgvuldig in balbezit om het Wilsum echt lastig te maken.

Met nog 20 minuten op de klok kon Rienk vd Wetering niet meer verder en werd hij vervangen door Joram Riezebos. Ook Patrick Plette ging naar de kant en werd vervangen door Dennis Zwanepol. In het laatste kwartier werden de gasten steeds gevaarlijker. Zo kon de linksbuiten vanaf een meter of 20 uithalen, maar redde Teko Malanda geweldig. In de laatste minuten ontstond er nog een scrimmage voor het doel van Malanda, maar ook nu kon geen enkele speler van ‘s-Heerenbroek de bal over de doellijn krijgen. Na 2 minuten blessuretijd had de scheidsrechter er wel genoeg van en floot hij voor het einde van de wedstrijd.

In de eerste helft kreeg Wilsum de betere kansen, maar in het tweede bedrijf waren de gasten duidelijk de betere ploeg. Het gelijke spel in de IJsselderby mag terecht genoemd worden. Eerlijk is eerlijk; als er een ploeg het verdiende om te winnen dan was het wel ‘s-Heerenbroek, maar het overwicht in de tweede helft resulteerde niet in heel veel kansen voor de gedeeld koploper.

Na afloop konden zowel Wilsummers als ‘s-Heerenbroekers genieten van de overwinning van Nederland op Amerika. Onder het genot van een biertje werd de wedstrijd geanalyseerd en kwamen veel mensen tot dezelfde conclusie; een gelijkspel was terecht.

Wilsum is inmiddels wel gezakt naar een 8e plaats in de 4e klasse E. Het verschil met nummers 6 en 7, Ulu Spor en Zalk, is slechts 1 punt. Wilsum speelt volgende week de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft. De oranjehemden gaan dan op bezoek bij Alcides. Zij staan op een 5e plek en hebben slechts 3 punten meer dan Wilsum. Een mooi moment dus om de punten uit Meppel mee te nemen en op gelijke hoogte te komen met Alcides. Vanuit Wilsum zullen vele supporters de weg naar Meppel weten te vinden, want Wilsum zal met diverse bussen richting Meppel gaan.

Verslag: Patrick Plette