Teleurstellende wedstrijd leidt tot terechte nederlaag

Opnieuw is DOS Kampen niet in staat gebleken om een thuisoverwinning waarin het in de eerste helft ook goed voetbal liet zien een succesvol vervolg te geven buitenshuis. Het lijkt er op dat de spelers het vertrouwen missen in zichzelf en de medespelers en daardoor niet het niveau halen dat ze op sportpark De Maten wel laten zien. 

De start tegen Achilles ’12 in Hengelo, waar al om 12.30 uur werd afgetrapt, was veelbelovend. Reeds in de eerste minuut was er het eerste gevaar van de geelzwarten. Een scherp indraaiende corner van Nick Hendriks werd door alles en iedereen gemist en ging zodoende maar net naast. In de tweede minuut moest doelman Justin Bruins al in actie komen na een schot van Nick Harberink. Even later was het de beurt aan keeper Joris Raanhuis om handelend op te treden, maar de doelpoging van Allan Bakker was een makkelijke prooi. In de 10e minuut mocht Jeroen Visscher aan de linkerkant net buiten de zestien een vrije bal nemen. Hij slingerde de bal ineens richting de verre hoek. Met een fraaie redding wist Justin de bal over de lat te tikken. De corner aan de andere kant, ook genomen door Visscher, werd knap tussen de palen gekopt en leek de eerste treffer van de middag op te leveren. Gelukkig stond daar de oplettende Raymon Beuling die de bal met het hoofd over de dwarsligger wist te krijgen. 

De goal viel in de 20e minuut na een mooie aanval van DOS. Mark Sollie tikte de bal van dichtbij achter de keeper, maar daarbij stond hij in buitenspelpositie. Nog geen minuut later was het aan de andere kant wel raak. Na balverlies in de zestienmeter schoot Kian Wind hard en strak laag in de verre hoek binnen. Na deze treffer had DOS moeite om zich terug in de wedstrijd te knokken. Achilles ’12 leverde meer strijd en inzet en voetballend bracht DOS te weinig. Pas in de laatste minuut van de eerste helft was er nog een kans. Na een snelle aanval over rechts legde Klaas Jan Mulder vanaf de achterlijn de bal terug op Mark Sollie. Zijn uithaal werd gekeerd door goalie Raanhuis. 

Na de theepauze kwam DOS goed uit de startblokken. Een aanval over rechts bracht Klaas Jan in het vijandelijk doelgebied. Hij had voldoende ruimte om zelf uit te halen, maar besloot om de bal breed te leggen. Dat bleek de verkeerde optie te zijn en leverde balverlies op. Al snel nam Achilles ’12 de overhand en creëerde het kansen, met name uit standaardsituaties. Tweemaal ging de bal koppend rakelings over het doel van Justin, eerst door Mike Huiskes en later door Ruben Raanhuis. Tussendoor moest Justin een krullend schot van Wind onschadelijk maken. Halverwege de tweede helft was er een korte opleving van de poelänten, hetgeen wat kleine kansjes opleverde via Raymon en Mark en vanuit een corner een schot van Martijn Barneveld. 

Het offensief was echter van korte duur en in de 68e minuut had Wind een 100% kans om de voorsprong te verdubbelen. Volledig vrijstaand schoot hij de bal voorlangs. Tien minuten later viel de bevrijdende treffer alsnog. Invaller Robert Wilens draaide zich rond de penaltystip keurig weg bij zijn directe tegenstander, waarna hij de bal prima in de verre hoek binnen schoot. Enkele minuten later had Raymon nog een kans op de wedstrijd weer enigszins spannend te maken maar zijn schot ging net naast. 

DOS heeft over de hele wedstrijd gezien te weinig gebracht om aanspraak te maken op een punt en ging terecht met lege handen terug naar Kampen. Volgende week staat de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop op het programma. Statistisch gezien liggen de kansen op succes dan een stuk hoger, want DOS speelt thuis. Van de 11 behaalde punten werden er maar liefst 10 in eigen huis gevierd. ASV Dronten is maar alvast gewaarschuwd. 

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Lucky Akot (65e Ayoub Lakhloufi), Rick Diender, Job ter Burg, Martijn Barneveld, Nick Hendriks, Mark Sollie (65e Matthijs de Blok), Robin Mulder, Raymon Beuling, Klaas Jan Mulder, Allan Bakker.

Door: Jan de Vries