Fototentoonstelling over relatie met Nederlands-Indië in binnenstad van Kampen

Ogen die Spreken. Het is een indrukwekkende fototentoonstelling die op donderdag 15 december wordt geopend in Kampen. De tentoonstelling gaat over de relatie van Nederland met de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Bezoekers beleven deze relatie door de ogen van verschillende mensen met een Indische achtergrond, onder wie twee Kampenaren, wat zorgt voor een brede blik op de historie. De portretten zijn te zien bij het Indiëmonument in het Stadspark en bij het hek van de Stadskazerne. 

Eén op de vijf Nederlanders heeft een directe relatie met Nederlands-Indië. Hierdoor is de voormalige kolonie nog steeds van invloed op de samenleving. De één maakt bijvoorbeeld elke week een oosters familiegerecht, terwijl de ander de last van een oorlogsverleden met zich meedraagt. In de fototentoonstelling Ogen die Spreken vertellen ruim veertig mensen over hun band met het land. 

Onderdeel van Kamper historie

Nynke van der Wal van Stedelijk Museum Kampen, één van de initiatiefnemers, vindt het belangrijk dat dit deel van de geschiedenis aandacht krijgt. “In ons museum delen we verhalen over Kampen en Kampenaren. De gebeurtenissen in Nederlands-Indië, waarbij we als stad op zowel economisch als militair vlak betrokken waren, horen daarbij. Door verschillende perspectieven te belichten, leren we de historie beter te begrijpen.”

Verhalen van Kampenaren

Ogen die Spreken stond eind 2021 in Park Eekhout in Zwolle. Nu de fototentoonstelling naar Kampen verhuist, zijn er verhalen van twee Kampenaren toegevoegd. “Hierdoor komt het verleden nóg dichterbij”, zegt Nynke. “We hopen dat de verhalen voor nieuwe inzichten zorgen. Om extra verdieping te bieden, organiseren we in maart 2023 een symposium. Bij dit symposium nodigen we prominente sprekers uit om over Nederlands-Indië te vertellen.”

De fototentoonstelling Ogen die Spreken is tot eind maart 2023 te zien bij het Indiëmonument in het Stadspark in Kampen. Twee portretten hangen aan het hek van de Stadskazerne en verwijzen naar de expositie in het Stadspark. De tentoonstelling is een initiatief van Stedelijk Museum Kampen, de Stadskazerne (Stadsarchief Kampen, historische vereniging Jan van Arkel, Bibliotheek Kampen) en Stichting Budi Santoso 1995. Ook Quintus en de Stadsgehoorzaal werken mee.