Belangrijke driepunter in bijzonder matig degradatieduel

Foto: Marc Maurer

Net als bij de start van de competitie is het na de zeer korte winterstop altijd weer afwachten waar DOS staat. Wat wel duidelijk was dat DOS er moest staan, want tegen Hulzense Boys is winnen het enige wat telt.

En gewonnen werd er na enkele oefenpotjes, waarvan eentje tijdens de bijzonder positief verlopen buitenlandse trainingskamp in Benidorm. Dat het spel gedurende een groot deel van de wedstrijd niet best was is daarbij ondergeschikt. Het niveau zal volgende week ongetwijfeld omhoog moeten en waarschijnlijk ook omhoog gaan.

DOS begon onrustig aan de wedstrijd. Er leek toch wat spanning op te zitten. Al in de tweede minuut was er in de defensie het eerste hachelijke moment en daar bleef het niet bij deze wedstrijd. Het liep nu nog met een sisser af. Offensief deed DOS ook al snel van zich spreken. Ayoub Lakhloufi probeerde het met een afstandsschot vanaf de middellijn, maar dat bleek toch te moeilijk. Tim van der Zande was er na ruim een kwartier een stuk dichterbij. Zijn schot ging rakelings naast. In de 20e minuut was het voor Hulzense Boys wel raak. De bal viel achter de DOS defensie en de uit zijn doel gekomen Justin Bruins was te laat. Het was voor Kevin Ruiterkamp zo redelijk eenvoudig om de bal in het doel te tikken.

Na de achterstand werd het spel van de poelänten er niet direct beter op. Veel balverlies zorgde voor een rommelige fase. Maar de gasten waren ook niet bij machte om door te drukken. In de 38e minuut was één moment van opleving zelfs voldoende om de gelijkmaker te noteren. Matthijs de Blok veroverde rond de middenstip de bal. Ayoub wist met een slim duwtje de tegenstander opzij te zetten, waardoor Matthijs zich ruimte wist te scheppen voor een uithaal. Zijn pegel vanaf circa 25 meter ging over doelman Patrick Loohuis heen en belandde fraai in de kruising. Vlak voor rust kreeg Menno Kamphuis nog een grote kans om Hulzense Boys weer op voorsprong te zetten, maar zijn inzet werd knap uit de hoek getikt door Justin.

De beste fase van de geelzwarten was zo’n tien minuten na de theepauze. Eerst nam Raymon Beuling na een mooie korte combinatie met Jochem van Putten doelman Loohuis onder vuur. Met zijn voeten wist hij redding te brengen en de bal tot corner te verwerken. Na de kort genomen corner schoot Nick Hendriks vanaf zestien meter hard en laag in de korte hoek. Opnieuw wist Loohuis de bal te keren. De nieuwe corner leverde niet direct gevaar op, maar Hulzense Boys wist de bal ook niet weg te krijgen en de druk hield aan. Nick bracht de bal nogmaals in het vijandelijke strafschopgebied en via een korte pass kwam het leer terecht bij Martijn Barneveld. Voordat hij er erg in had werd hij tegen de grond gewerkt en floot scheidsrechter Niels Mulder uit Vriezenveen gedecideerd voor een penalty. Raymon ging achter de bal staan en benutte deze kans. Loohuis koos voor de goede hoek, maar de bal had voldoende vaart om de 2-1 op het scorebord te zetten.

In de 62e minuut kreeg Hulzense Boys een vrije bal recht voor de goal en net buiten de zestien meter. Sander Blok krulde de bal net naast de kruising. Het bleef de enige mogelijkheid in de tweede helft voor het elftal van trainer Erik Zandstra. Vijf minuten later ging de wedstrijd definitief in het slot. Een uitbraak over links waarbij Ayoub de diepte werd ingestuurd stond aan de basis van de derde treffer voor DOS. Ayoub behield het overzicht en met een fraaie voetbeweging kwam de bal perfect in de loop voor de voeten van Raymon. Hij schoot de bal beheerst buiten bereik van goalie Lohuis tegen de touwen.

Na de 3-1 viel er weinig meer te genieten en moest het publiek nog bijna een half uur in de ijzige kou wachten op het laatste fluitsignaal van arbiter Mulder. Maar de drie punten voelden voor de trouwe DOS supporters als een warme deken. En ook de spelers waren opgelucht en blij dat de overwinning over de streep was getrokken. Volgende week wacht ‘Kowet’.

Opstelling DOS Kampen: Justin Bruins, Rick Diender, Toine Mulder, Martijn Barneveld, Nick Hendriks, Robin Mulder, Klaas Jan Mulder, Raymon Beuling (84e Mark Sollie), Matthijs de Blok, Ayoub Lakhloufi (84e Sam Zwanepol), Jochem van Putten (84e Marc ter Steeg).

Door: Jan de Vries