Ruilkring LETS Zwolle mag zich het beste circulaire burgerinitiatief van Overijssel noemen

LETS Zwolle wint de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief van Overijssel. De aanmoedigingsprijs, in het leven geroepen door de Natuur en Milieufederaties, werd heel toepasselijk uitgereikt in de Week van de Circulaire Economie. LETS Zwolle wint een cheque van €100,- en mocht een prachtige circulaire bokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst nemen.

Voorzitter van lets Zwolle Annelies Kalisvaart neemt de kringlogo cheque in ontvangst

LETS staat voor Local Exchanging Trading System. In Zwolle bestaat het initiatief inmiddels al 10 jaar, met 40 actieve leden. Samen wordt er gewerkt aan een ruil- en deeleconomie die niet gestoeld is op financiële waarde, maar op basis van diensten en wederdiensten die lokaal worden betaald via “duiten”. Heb je iets al jaren thuis liggen? Geef het weg voor een paar duiten! Biedt je buurman iets aan wat je nodig hebt? Maak er gebruik van en betaal met duiten!

Lokale deeleconomie werkt
Voorzitter Annelies Kalisvaart mocht de circulaire bokaal namens LETS Zwolle in ontvangst nemen: “Onze kracht zit in verbinding. Je komt met elkaar in gesprek, leert elkaar kennen. Je geeft, ontvangt, wordt gewaardeerd. Zo ontstaat LETS; een levendige en gezellige club mensen; die al 10 jaar bestaat! We zien de kringlogo prijs als een mooie bekroning dat we op de goede weg zijn, LETS meet!”. “Het is een bijzonder lokaal systeem dat laat zien dat een (lokale) deeleconomie écht kan werken!”, aldus de jury van de Kringlogoprijs. LETS Zwolle verwelkomt nieuwe leden. Je kunt ook een proeflidmaatschap aangaan om kennis te maken en de sfeer te proeven. Lees meer op de website www.letszwolle.nl.

Kringlogo
Dorpen van Morgen won in 2022 met hun project Alle Shampooflessen Verzamelen. Zij hebben de mooie wisseltrofee nu doorgegeven. De trofee prijkt vanaf nu een jaar lang op de schoorsteenmantel van LETS Zwolle. Ook mag LETS Zwolle een jaar lang het zogenaamde kringlogo voeren. De Natuur en Milieufederaties lieten dit logo ontwerpen voor de winnende burgerinitiatieven. Met dit logo kunnen zij laten zien dat zij het meest circulaire initiatief zijn van Overijssel en anderen inspireren om ook met circulaire economie aan de slag te gaan!

In het zonnetje
De omslag richting een circulaire economie is er een die helaas niet vanzelf gaat. Daar hebben we inwoners voor nodig die het heft in eigen handen nemen. Die niet afwachten, maar de verandering die ze zo graag willen zien zelf bewerkstelligen. Overijssel kent gelukkig al heel wat van deze circulaire inwoners, waarvan sommigen zelfs hun eigen burgerinitiatief hebben opgezet. Deze circulaire initiatieven wil Natuur en Milieu Overijssel graag extra in het zonnetje zetten in de week van de circulaire economie. Er waren dit jaar in totaal maar liefst 27 nominaties voor de burgerinitiatievenprijs. Stuk voor stuk inspirerende initiatieven! Toch kon er in elke provincie maar één de winnaar zijn. LETS Zwolle kwam in Overijssel als beste initiatief uit bus. De prijs wordt ook in zes andere provincies uitgereikt.