Audiopresentatie in Schepenzaal brengt eeuwenoude rechtspraak tot leven

In de Schepenzaal in Stedelijk Museum Kampen komt het verleden nu nóg dichterbij: op donderdag 23 februari is aan de zaal officieel een interactieve audiopresentatie toegevoegd. Groep 7 en 8 van basisschool Villa Nova kregen de eer om de presentatie als eerste te beleven en te ervaren hoe er in de Hanzetijd rechtgesproken werd.

Welke straf krijgt een dief? Hoe bepaal je de hoogte van een schadevergoeding? En wat doe je om ondernemers binnen de stadsmuren te houden? Het zijn allerlei zaken waarover het stadsbestuur van Kampen in de vijftiende eeuw uitspraak deed. “Dat gebeurde in de Schepenzaal, die tot op de dag van vandaag onveranderd is gebleven”, zegt Nynke van der Wal van Stedelijk Museum Kampen. “Dankzij een goed bewaard stadsboek, het Digestum Vetus, weten we hoe het er in die tijd aan toe ging.”

Waargebeurde rechtszaken

De verhalen uit het stadsboek zijn nu vertaald naar een interactieve audiopresentatie. “Deze presentatie geeft bezoekers een beeld van de rechtspraak in de vijftiende eeuw”, zegt Nynke. “In de Schepenzaal hebben we een touchtafel geplaatst. Hierop komen allerlei waargebeurde rechtszaken voorbij. Terwijl je de burgemeester en het stadsbestuur hoort praten, laten we met lichten zien waar ze zaten. Aan het eind maak je een keuze: welk besluit zullen ze nemen?”

Aftrap door groep 7 en 8

Groep 7 en 8 van basisschool Villa Nova kwamen vandaag naar de Schepenzaal om de interactieve audiopresentatie officieel in gebruik te nemen. Kampenaar Reijer van ’t Hul trapte voor de gelegenheid af met een sketch, waarna burgemeester Sander de Rouwe de leerlingen welkom heette. Vervolgens beleefden ze de audiopresentatie met elkaar. Tijdens het luisteren vielen de leerlingen van de ene verbazing in de andere: “Een oor afsnijden is toch geen milde straf?”

Interactieve audiopresentatie

De interactieve audiopresentatie is vanaf nu te beleven in de Schepenzaal en bestaat uit vijf rechtszaken. De presentatie is ontwikkeld door Stedelijk Museum Kampen in samenwerking met Studio Louter en IJsfontein. De stemmen van de personages zijn ingesproken door stemacteur Martin-Jan van Santen.