Stadsdebat over belang IJsselkogge

Op 21 maart organiseren CDA en D66 samen een openbaar Stadsdebat over de waarde en het belang van het behoud van de IJsselkogge voor Kampen. De fracties willen zo de discussie in Kampen over de toekomst van de IJsselkogge verdiepen.

Al sinds de vondst en berging van de vijftiende eeuwse IJsselkogge zo’n tien jaar geleden, maakt de toekomst van het historische handelsschip de tongen los in de gemeente. Die discussie zal later dit jaar zijn beslag krijgen met een besluit in de gemeenteraad. Dan komt het college van B&W met voorstellen voor een mogelijke tentoonstellingslocatie voor de IJsselkogge.

Edward Boon, D66-raadscommissielid, over het belang van dit Stadsdebat: ‘De IJsselkogge is echt uniek, een tastbaar stuk geschiedenis van onze stad. Nu lijkt de discussie wel erg veel over geld te gaan en weinig over de waarde en betekenis die dit monument voor Kampen kan hebben. Daarom hebben wij als fracties van CDA en D66 de handen ineengeslagen om een Stadsdebat te organiseren over de waarde en belang van de IJsselkogge voor onze gemeente.’

Volgens CDA gemeenteraadslid Jacolien van de Wetering staat die avond de vraag centraal wat de waarde en betekenis van een goede expositie van de IJsselkogge kan zijn voor onze gemeente en welke voorwaarden dan moeten worden vervuld. ‘Oftewel: het ‘waarom’ van behoud. Het gaat vaak over geld en de investeringen die gedaan moeten worden, maar een goede expositie gaat de middenstand en stad juist ook geld opleveren door meer toerisme. Het kan een verrijking zijn voor de toekomst van Kampen.’

Het Stadsdebat is nadrukkelijk niet bedoeld voor het beoordelen van de verschillende expositielocaties. Voor een goed oordeel hierover is het eerst wachten op het onderzoek dat de gemeente Kampen nu uitvoert.

De avond is op dinsdag 21 maart om 19.30 in de Sint Annakapel, Broederweg 10, Kampen. De toegang is gratis.