In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard in bussen OV-regio IJsselmond, het kan sinds vandaag

Reizen met de bus in de OV-regio IJsselmond (Flevoland en Noordwest-Overijssel) is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen, behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag in de bussen van Connexxion ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op een mobiel.

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds makkelijker voor iedereen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en betaalplatform Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen.

Nu in- en uitchecken met de betaalpas ook mogelijk is in de bussen van Connexxion in de regio IJsselmond, komt de landelijke dekking steeds dichterbij. Een actueel overzicht van de dekking staat op www.ovpay.nl. Naar verwachting is in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard in april/mei mogelijk in het OV in heel Nederland.

Makkelijk, maar wel even opletten! Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer voor in de bus, en checkt bij het uitstappen ook weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay? Reizigers in en rondom Emmeloord, Harderwijk, Kampen en Dronten kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken in de bussen van Connexxion met:

· een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab;

· een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);

· alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;

· een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;

· en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV, en in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Innovatieprogramma In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. Informatie voor reizigers over OVpay is te vinden op www.ijsselmond.nl/ovpay.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl